Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Za karpatką przepadają u nas wszyscy, a już karpatka z dodatkiem świeżych, soczystych owoców to nasz hit, którym chętnie się dzielimy!
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 138
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4312
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11729
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6701
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5546
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13813
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 138
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4312
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11729
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6701
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5546
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13813
Składniki
Do garnka wlać wodę, dodać masło i doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę i ucierać łyżką, aż masa będzie gładka i będzie odchodzić od ścianek. Wystudzić. Do wystudzonej masy wbijać po kolei jajka i miksować przez około 4 minuty. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 200 st. Ciasto należy podzielić na 2 części, jedną rozprowadzić na blaszce i piec do zezłocenia się przez około 25 minut. Następnie wyjąć do wystudzenia i piec drugą część ciasta. Krem: 0,5 l mleka zagotować w garnku z cukrem. W 250 ml rozpuścić 2 budynie, wlać do gotującego się mleka, zrobić budyń, wystudzić. Masło ( powinno być miękkie) utrzeć mikserem na puszystą masę i po łyżce dodawać zimny budyń. W tortownicy ułożyć 1 blat karpatki, na to nasz budyń , następnie borówki/ maliny i przykryć 2 blatem. Posypać cukrem pudrem i ozdobić owocami. Pycha!