Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna tarta z ulubionymi owocami i delikatnym kremem waniliowym. Która łatwo się kroi
Robot planetarny blender trzepaczka/rózga
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 64
Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17772
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 389
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 4993
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2680
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 64
Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17772
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 389
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 4993
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2680
Składniki
PRZYGOTOWANIE Ciasto: Makę, masło, cukier puder oraz szczyptę soli wrzuć do misy miksera i mieszaj końcówką do ucierania, do momentu połączenia się składników. Następnie zmniejsz obroty, dodaj wodę i wymieszaj, aż ciasto uzyska gładką konsystencję. Potem wylep nim foremkę i przez całą noc chłodź w lodówce.
Krem: ¼ mleka odlej do miski, dodaj do niego żóttka, cukier, obie mąki i dokładnie wymieszaj trzepaczką, Pozostałą część wlej do garnuszka i zagotuj. Po doprowadzeniu do wrzenia wyłącz palnik i szybko dodaj masę jajeczną. Po czym ponownie dokładnie i intensywnie wymieszaj. Następnie bardzo porządnie, zagotuj naszą masę budyniową. To istotny element tworzenia tego kremu. Na powierzchni muszą pojawiać się bąbelki, jeśli źle zaparzysz makę znajdującą się w budyniu, to będzie ona wyczuwalna w kremie i nie osiągnie on odpowiedniej konsystencji. Gotowy budyń przełóż do miski, dodaj masło w temperaturze pokojowej, pastę waniliową i bardzo dokładnie wymieszaj (możesz zblendować). Budyń przykryj kontaktową folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 12h.
Następnego dnia, nagrzej piekarnik z termoobiegiem do 170°C. Piecz tartę ok. 25-30 minut do uzyskania złotobrązowego koloru. Przełóż budyń do misy miksera. Podbij, a następnie dodaj serek mascarpone. Wymieszaj. Gotowy krem wyłóż na tartę, a następnie udekoruj sezonowymi, ulubionymi owocami