Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna tarta z ulubionymi owocami i delikatnym kremem waniliowym. Która łatwo się kroi
Robot planetarny blender trzepaczka/rózga
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2889
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 79
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1392
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12538
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2889
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 79
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1392
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12538
Składniki
PRZYGOTOWANIE Ciasto: Makę, masło, cukier puder oraz szczyptę soli wrzuć do misy miksera i mieszaj końcówką do ucierania, do momentu połączenia się składników. Następnie zmniejsz obroty, dodaj wodę i wymieszaj, aż ciasto uzyska gładką konsystencję. Potem wylep nim foremkę i przez całą noc chłodź w lodówce.
Krem: ¼ mleka odlej do miski, dodaj do niego żóttka, cukier, obie mąki i dokładnie wymieszaj trzepaczką, Pozostałą część wlej do garnuszka i zagotuj. Po doprowadzeniu do wrzenia wyłącz palnik i szybko dodaj masę jajeczną. Po czym ponownie dokładnie i intensywnie wymieszaj. Następnie bardzo porządnie, zagotuj naszą masę budyniową. To istotny element tworzenia tego kremu. Na powierzchni muszą pojawiać się bąbelki, jeśli źle zaparzysz makę znajdującą się w budyniu, to będzie ona wyczuwalna w kremie i nie osiągnie on odpowiedniej konsystencji. Gotowy budyń przełóż do miski, dodaj masło w temperaturze pokojowej, pastę waniliową i bardzo dokładnie wymieszaj (możesz zblendować). Budyń przykryj kontaktową folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 12h.
Następnego dnia, nagrzej piekarnik z termoobiegiem do 170°C. Piecz tartę ok. 25-30 minut do uzyskania złotobrązowego koloru. Przełóż budyń do misy miksera. Podbij, a następnie dodaj serek mascarpone. Wymieszaj. Gotowy krem wyłóż na tartę, a następnie udekoruj sezonowymi, ulubionymi owocami