Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Limonkowy sernik na biszkoptowym spodzie"
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 531
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 78
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7773
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 50
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 531
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 78
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7773
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 50
Składniki
ok. 50 minut
Rozbić 2 jajka, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno razem ze szczyptą soli. W czasie ubijania wsypywać cukier wanilinowy i 5 dag cukru. Kiedy piana będzie lśniąca, dodawać do niej kolejno 2 żółtka. Wymieszać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i porcjami wsypywać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać ciasto łyżką.
Tortownicę (śr. 26 cm) wyłożyć pergaminem. Na spodzie rozsmarować przygotowane ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec przez 12 minut.
Limonki sparzyć wrzątkiem, osuszyć, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Rozbić pozostałe 4 jajka, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z 12,5 dag cukru. Wymieszać z twarogiem oraz z sokiem i skórką otartą z limonki.
Do masy serowej porcjami dodawać bitą śmietanę oraz pianę z białek. Delikatnie wymieszać masę łyżką. Rozsmarować na biszkoptowym spodzie ułożonym na dnie tortownicy. Wstawić na co najmniej 6 godzin do lodówki, a jeszcze lepiej na noc.
W garnku gotować 2 minuty 100 ml wody z 7,5 dag cukru. Syrop schłodzić. Jagody przebrać, zmiksować na gładką masę razem z przygotowanym syropem cukrowym. Rozsmarować na schłodzonej masie serowej i całość ponownie schłodzić. Listki mięty opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Tort około 20 minut przed podaniem wyjąć z lodówki. Na końcu udekorować listkami mięty.Źródło: Życie na gorąco