Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis jak zrobić lizaki bezowe w kształcie serca. Kolorowe, delikatne i bardzo słodkie.
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 847
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 819
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 73
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 847
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 819
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 73
Składniki
W blaszce, na papierze do pieczenia rysujemy ołówkiem taki kształt, jak chcemy, aby miały lizaki bezowe. Odwracamy papier tak, aby narysowana strona dotykała blaszki.
Białka o temperaturze pokojowej ubijamy na najwyższych obrotach miksera aż zrobi się piana. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i miksujemy, aż cukier się rozpuści. Cały proces od początku ubijania to około 15 minut miksowania na najwyższych obrotach miksera. Po tym czasie sprawdzamy, czy cukier dobrze się rozpuścił pocierając ubitą pianę między palcami. Jeżeli nie wyczuwamy cukru, to znaczy, że beza jest gotowa. W tym momencie dodajemy sok z cytryny i aromat truskawkowy i ubijamy krótko na najwyższych obrotach, do połączenia składników.
Bezę dzielimy na 3 części. Jedną część od razu przekładamy do rękawa cukierniczego. Do drugiej i trzeciej części dodajemy różowy barwnik, z czego w trzeciej części różowego barwnika ma być więcej. Przekładamy do rękawów cukierniczych z dowolnymi tylkami. Wyciskamy bezę na odrysowany kształt z patyczkiem, tak jak widać poniżej na zdjęciach. Posypujemy posypką, lub brokatem itp. Ja posypałam posypką maczek biały.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i suszymy bezę w funkcji góra dół w 100 ℃ przez 90 minut lub do całkowitego wysuszenia się bez. Bezy dobrze wysuszone to są bezy, które od razu i łatwo odchodzą od papieru do pieczenia. Wysuszone bezy przyklejamy do siebie za pomocą pozostałości kremu bezowego i znów wstawiamy do nagrzanego piekarnika i suszymy w 100 ℃ około 1 godziny. W razie jakichkolwiek wątpliwości zobacz film instruktażowy. Gotowe lizaki bezowa są delikatne i kruche więc proszę uważać, aby się nie połamały.