Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mocno czekoladowe ciasteczkowe lizaki :) Sprawdzą się idealnie na każdą okazje kulinarną. Zachwycają nie tylko wyglądem ale również smakiem.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38193
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 390
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 154
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 371
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9238
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38193
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 390
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 154
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 371
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9238
Składniki
Białka ubijamy ze szczyptą soli dodajemy cukier stopniowo. Miksujemy aż masa będzie gęsta i lśniąca bez wyczuwalnych kryształków cukru. Wtedy dodajemy żółtka i bardzo krótko miksujemy.
Do powstałej masy przesiewamy obie mąki i delikatnie mieszamy żeby jak najmniej napowietrzyć masę. *nie wolno na tym etapie używać miksera
Dno tortownicy o wymiarach 16 cm wykładamy papierem do pieczenia a następnie wlewamy masę i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 25 min.
Czekamy aż ciasto biszkoptowe przestygnie, kruszymy je i dodajemy nutelli. Tak aby ciasto było klejące i mokre. Formujemy kulki i wkładamy na 30 min do lodówki.
Rozpuszczamy czekoladę i zamaczamy końce od patyczków a następnie wkładamy do połowy wysokości kulek. Ważne jest to aby nie wkładać patyczków za daleko bo kulki nam przelecą po nałożeniu na patyczki. Tak przygotowane lizaki wsadzić na 20 min do zamrażalnika.
Ponownie rozpuścić czekoladę. Obtaczać każdą kulkę w polewie a następnie udekorować i wstawić gotowego lizaka do szklanki z cukrem bądź ryżem.