Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mocno czekoladowe ciasteczkowe lizaki :) Sprawdzą się idealnie na każdą okazje kulinarną. Zachwycają nie tylko wyglądem ale również smakiem.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19944
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 506
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 559
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6979
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243983
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19944
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 506
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 559
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6979
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243983
Składniki
Białka ubijamy ze szczyptą soli dodajemy cukier stopniowo. Miksujemy aż masa będzie gęsta i lśniąca bez wyczuwalnych kryształków cukru. Wtedy dodajemy żółtka i bardzo krótko miksujemy.
Do powstałej masy przesiewamy obie mąki i delikatnie mieszamy żeby jak najmniej napowietrzyć masę. *nie wolno na tym etapie używać miksera
Dno tortownicy o wymiarach 16 cm wykładamy papierem do pieczenia a następnie wlewamy masę i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 25 min.
Czekamy aż ciasto biszkoptowe przestygnie, kruszymy je i dodajemy nutelli. Tak aby ciasto było klejące i mokre. Formujemy kulki i wkładamy na 30 min do lodówki.
Rozpuszczamy czekoladę i zamaczamy końce od patyczków a następnie wkładamy do połowy wysokości kulek. Ważne jest to aby nie wkładać patyczków za daleko bo kulki nam przelecą po nałożeniu na patyczki. Tak przygotowane lizaki wsadzić na 20 min do zamrażalnika.
Ponownie rozpuścić czekoladę. Obtaczać każdą kulkę w polewie a następnie udekorować i wstawić gotowego lizaka do szklanki z cukrem bądź ryżem.