Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mocno czekoladowe ciasteczkowe lizaki :) Sprawdzą się idealnie na każdą okazje kulinarną. Zachwycają nie tylko wyglądem ale również smakiem.
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2178
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 145
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 248
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2178
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 145
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 248
Składniki
Białka ubijamy ze szczyptą soli dodajemy cukier stopniowo. Miksujemy aż masa będzie gęsta i lśniąca bez wyczuwalnych kryształków cukru. Wtedy dodajemy żółtka i bardzo krótko miksujemy.
Do powstałej masy przesiewamy obie mąki i delikatnie mieszamy żeby jak najmniej napowietrzyć masę. *nie wolno na tym etapie używać miksera
Dno tortownicy o wymiarach 16 cm wykładamy papierem do pieczenia a następnie wlewamy masę i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 25 min.
Czekamy aż ciasto biszkoptowe przestygnie, kruszymy je i dodajemy nutelli. Tak aby ciasto było klejące i mokre. Formujemy kulki i wkładamy na 30 min do lodówki.
Rozpuszczamy czekoladę i zamaczamy końce od patyczków a następnie wkładamy do połowy wysokości kulek. Ważne jest to aby nie wkładać patyczków za daleko bo kulki nam przelecą po nałożeniu na patyczki. Tak przygotowane lizaki wsadzić na 20 min do zamrażalnika.
Ponownie rozpuścić czekoladę. Obtaczać każdą kulkę w polewie a następnie udekorować i wstawić gotowego lizaka do szklanki z cukrem bądź ryżem.