Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lodowiec powrót do moich dziecięcych wspomnień. Pojawiał się w naszym domu na każde święta. Połączenie biszkoptów, galaretki i przypominającej w smaku lody masy- wprost rozpływa się w ustach.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18287
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9499
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2073
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4075
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 677
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 341
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18287
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9499
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2073
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4075
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 677
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 341
Składniki
Żółtka ucieramy z cukrem na puch, dodajemy proszek budyniowy i krótko miksujemy. Mleko zagotowujemy. Do gotującego dodajemy utarte żółtka, mieszając gotujemy do momentu aż masa zgęstnieje. UWAGA!!! Masa nie jest tak gęsta jak tradycyjny budyń. Gotową masę przykrywamy folią spożywczą, tak aby dotykała wierzchu i pozostawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puch, stopniowo łyżka po łyżce dodajemy wystudzoną masę. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku. Studzimy. Dodajemy do masy. Dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao. Krótko miksujemy do połączenia składników.
1 galaretkę truskawkową rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu (posłuży do moczenia biszkoptów). Studzimy. Pozostałe galaretki również rozpuszczamy (po 2 na 1 l wody), studzimy. Tortownicę o średnicy 26-28cm smarujemy masłem.
Biszkopty moczymy w rozpuszczonej galaretce i wykładamy nimi spód tortownicy. Wykładamy jasną warstwę masy. Zalewamy zieloną galaretką. Pozostawiamy do zastygnięcia.
Układamy kolejną warstwę biszkoptów moczonych w czerwonej galaretce. Wykładamy kakaową warstwę masy, równomiernie rozprowadzamy. Na wierzch wylewamy czerwone galaretki. Pozostawiamy do zastygnięcia.