Do góry

Desery Przepis na:

Lodowiec

Lodowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 95 Ocena: 1494

Dodano:

Odsłon: 2180

Lodowiec powrót do moich dziecięcych wspomnień. Pojawiał się w naszym domu na każde święta. Połączenie biszkoptów, galaretki i przypominającej w smaku lody masy- wprost rozpływa się w ustach.

Składniki

  • 5 żółtek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki proszku budyniowego o smaku śmietankowym
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka kakao
  • 250 g masła
  • 2 łyzki zelatyny
  • 2 galaretki agrestowe
  • 3 galarerki truskawkowe
  • Ok 200 g okrągłych biszkoptów
  • masło do wysmarowanka tortownicy
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Lodowiec

Przygotowanie

  1. Żółtka ucieramy z cukrem na puch, dodajemy proszek budyniowy i krótko miksujemy.

    Mleko zagotowujemy. Do gotującego dodajemy utarte żółtka, mieszając gotujemy do momentu aż masa zgęstnieje. UWAGA!!! Masa nie jest tak gęsta jak tradycyjny budyń. Gotową masę przykrywamy folią spożywczą, tak aby dotykała wierzchu i pozostawiamy do wystudzenia.

    Masło ucieramy na puch, stopniowo łyżka po łyżce dodajemy wystudzoną masę.

    Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku. Studzimy. Dodajemy do masy. Dzielimy na 2 części.

    Do jednej dodajemy kakao. Krótko miksujemy do połączenia składników.

  2. 1 galaretkę truskawkową rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu (posłuży do moczenia biszkoptów). Studzimy.

    Pozostałe galaretki również rozpuszczamy (po 2 na 1 l wody), studzimy.

    Tortownicę o średnicy 26-28cm smarujemy masłem.

  3. Biszkopty moczymy w rozpuszczonej galaretce i wykładamy nimi spód tortownicy. Wykładamy jasną warstwę masy. Zalewamy zieloną galaretką. Pozostawiamy do zastygnięcia.

  4. Układamy kolejną warstwę biszkoptów moczonych w czerwonej galaretce. Wykładamy kakaową warstwę masy, równomiernie rozprowadzamy. Na wierzch wylewamy czerwone galaretki. Pozostawiamy do zastygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń