Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na domowe lody bananowe z dodatkiem pokruszonych czekoladowych wafelków, posiekanej czekolady, udekorowane polewą czekoladową i krokantem orzechowym.
Popękane ciasteczka cytrynowe rodem z Włoch. Mocno maślane i kruche. Do tego...
Odsłon: 106
Papryka faszerowana kaszą to połączenie smaku i pożywności. Soczyste papryki...
Odsłon: 1038
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 55
Popękane ciasteczka cytrynowe rodem z Włoch. Mocno maślane i kruche. Do tego...
Odsłon: 106
Papryka faszerowana kaszą to połączenie smaku i pożywności. Soczyste papryki...
Odsłon: 1038
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 55
Składniki
Banany obieramy, kroimy w grube plastry, skrapiamy sokiem z cytryny, przekładamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika na 2-3 godziny.
Zamrożone banany blendujemy partiami na papkę. Kremówkę dobrze schłodzoną ubijam na sztywno. Dodajemy schłodzone mleko skondensowane i krótko miksujemy. Do masy dodajemy pokrojone w małe kawałki wafelki, wsypujemy łezki czekoladowe i mieszamy. Przelewamy do foremki (keksówki) wyłożonej folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika najlepiej na całą noc.
Na drugi dzień wyciągamy lody z foremki odwracając ją do góry dnem i ściągając folię. Polewamy czekoladą którą wcześniej rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jak tylko polejemy czekoladą to od razu posypujemy krokantem orzechowym.