Do góry

Desery Przepis na:

Lody bananowe.

Lody bananowe.

Autor:

Przepisów i artykułów: 34 Ocena: 1040

Dodano:

Odsłon: 14444

Przepis na domowe lody bananowe z dodatkiem pokruszonych czekoladowych wafelków, posiekanej czekolady, udekorowane polewą czekoladową i krokantem orzechowym.

Składniki

  • MASA BANANOWA:
  • banany bardzo dojrzałe (4 szt. = ok. 500 g)
  • kremówka 30% dobrze schłodzona (500 ml.)
  • mleko skondensowane słodkie (1 puszka = 400 g)
  • wafelki czekoladowe typu prince polo (4 szt.)
  • łezki czekoladowe (200 g)
  • POLEWA:
  • czekolada deserowa (200 g)
  • krokant orzechowy (1 garść)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Lody bananowe.

Przygotowanie

  1. Banany obieramy, kroimy w grube plastry, skrapiamy sokiem z cytryny, przekładamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika na 2-3 godziny.

  2. Zamrożone banany blendujemy partiami na papkę.
    Kremówkę dobrze schłodzoną ubijam na sztywno.
    Dodajemy schłodzone mleko skondensowane i krótko miksujemy.
    Do masy dodajemy pokrojone w małe kawałki wafelki, wsypujemy łezki czekoladowe i mieszamy.
    Przelewamy do foremki (keksówki) wyłożonej folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika najlepiej na całą noc.

  3. Na drugi dzień wyciągamy lody z foremki odwracając ją do góry dnem i ściągając folię.
    Polewamy czekoladą którą wcześniej rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jak tylko polejemy czekoladą to od razu posypujemy krokantem orzechowym.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń