Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lody w kawiarni są zazwyczaj bardzo dobre, jednak nie zawsze występują we wszystkich, pożądanych smakach.
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 28
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3610
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1724
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 28
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3610
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1724
Składniki
Do garnka ze stali nierdzewnej wlać mleko oraz 1 kremówkę. Położyć na kuchence i zacząć podgrzewać na wolnym ogniu. Dodać cukier, sól oraz korę cynamonową połamaną na mniejsze kawałki. Nie muszą być zbyt drobne, ponieważ ciężko będzie je potem wyciągnąć. Zagotować miksturę, ściągnąć ją z gazu i odstawić pod przykryciem na 1 godzinę. Po tym czasie ponownie pogrzać mieszankę mleczną wyciągając z niej kawałki kory.
Żółtka zmiksować na gładką masę, po czym dodać do niej gorącą miksturę z mleka i kremówki. Wymieszać łyżką lub mikserem, ale na najniższych obrotach. Ponownie przelać do garnka. Gotować całą masę na średnim ogniu, aż do delikatnego zgęstnienia, jednak nie dopuścić do całkowitego zagotowania się oraz przypalenia.
Do drugiej miski przelać pozostałą kremówkę, a następnie przelać do niej gorącą mieszankę, przelewając ją przez sitko. Po przelaniu mieszać do ostudzenia się całości. Można mieszać w chłodnej kąpieli wodnej lub postawić na chwilę w zimnej wodzie. Przygotowaną mieszankę schłodzić, najlepiej poprzez pozostawienie na noc w lodówce. Następnego dnia przełożyć do maszyny do lodów albo przelać do formy i włożyć do zamrażalnika, wtedy mieszać, co jakiś czas, póki lody nie zaczną gęstnieć. Gdy będą całkowicie zamrożone, można zacząć je podawać. Posypać cynamonem lub podawać z biszkoptami kakaowymi.