Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Łosoś na awokado"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1808
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1808
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Składniki
porcji, czas ok. 15 min; porcja – 320 kcal, cena 2,40 zł
Wędzonego łososia pokrój w cienkie plasterki. Awokado umyj, przekrój na pół, usuwając pestki, obierz ze skórki. Miąższ awokado pokrój w paski. Skrop sokiem wyciśniętym z połowy cytryny.
Przygotuj słodko-kwaśny sos z oliwy oraz octu winnego. Dopraw go do smaku solą, miodem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Przebierz, opłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz garść listków rukoli. Rozłóż je na talerzyki lub umieść na jednym większym półmisku.
Na listkach rukoli porozkładaj dekoracyjnie kawałki wędzonego łososia oraz plasterki awokado. Polej całość przygotowanym sosem.
Opłucz starannie i osusz kilka gałązek koperku. Poodrywaj piórka. Pozostałą połówkę cytryny pokrój w półplasterki. Półmisek z sałatką z awokado i łososia udekoruj półplasterkami cytryny oraz piórkami koperku. Na koniec całość posyp czerwonym pieprzem.Źródło: Świat kobiety