Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Lukrowana strucla z pistacjami"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1816
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1816
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
Wymieszaj w misce mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól. Zrób wgłębienie. 200 ml mleka podgrzej. W połowie rozpuść drożdże, wlej do wgłębienia. Przysyp odrobiną mąki i odstaw na ok. 15 min.
2. Do składników w misce wbij jajko, wlej resztę mleka i dodaj miękkie masło. Wszystko wymieszaj mikserem z końcówkami w kształcie haka (albo zagnieć ciasto rękoma). Miskę z ciastem przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 45 min. Pistacje, migdały i orzechy włoskie posiekaj.
Zagotuj śmietanę, dodaj miód. Odłóż 2 łyżki mieszanki orzechów, resztę wsyp do śmietany. Wymieszaj, gotuj 2 min. Wystudź.
Ciasto zagnieć na oprószonej mąką stolnicy, rozwałkuj na prostokąt. Rozłóż masę orzechową, zwiń roladę i przenieś ją do natłuszczonej keksówki. Odstaw na 30 min.
Piecz ok. 45 min w 175 st. Cukier puder utrzyj z łyżką mleka na lukier. Polej nim zimną struclę, posyp orzechami.Źródło: Tina