Do góry

Desery Przepis na:

Lukrowane pierniczki

Lukrowane pierniczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 790 Ocena: 49484

Dodano:

Odsłon: 1626

Tradycyjne wypieki świąteczne.

Składniki

  • 2 szkl mąki
  • 15 dkg masła
  • 3 żółtka
  • cukier waniliowy
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika lub cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pomada: 125 ml wody, 30 dkg cukru, łyżeczka octu
  • ozdobne posypki, perełki, pisaki z kolorowym lukrem
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Lukrowane pierniczki

Przygotowanie

  1. Na stolnicę wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, posiekać dokładnie z zimnym masłem. Dodać resztę składników. Zagnieść ciasto i włożyć je na pół godziny do lodówki. Następnie rozwałkować na grubość 5 mm, wykrawać ulubione wzory. Piec w temperaturze 180 stopni przez 10- 15 min.
    Pomada: Zagotować wodę, wsypać cukier i wlać łyżeczkę octu, ciągle mieszając,aż do rozpuszczenia cukru. Zebrać pianę z powierzchni gotującej się pomady. Gotować do uzyskania temperatury 114 stopni, albo, jeśli nie mamy możliwości zmierzyć temperatury, możemy posłużyć się metodą piórka. Następnie odstawić pomadę z palnika, skropić zimną wodą, przestudzić nieco i ucierać, aż pomada będzie miała gęstą konsystencję i biały kolor.
    Pomadą zdobić pierniczki. Posypywać posypką itp.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń