Do góry

Desery Przepis na:

Majonezowa babka

Majonezowa babka

Autor:

Przepisów i artykułów: 109 Ocena: 5166

Dodano:

Odsłon: 5694

Pyszna, puszysta i delikatna babka jeśli ja wypróbujecie z pewnością nie raz do niej wrócicie :) Najlepiej smakuje z lukrem cytrynowym... zdj.jeszcze przed lukrowaniem a niestety poo już nie zdążyłam zrobić fotki! ;)

Składniki

  • 5 jajek
  • pół szkl.cukru
  • 5 łyżek majonezu
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • - tłuszcz do wysmarowania foremki
  • - kasza manna lub bułka tarta do obsypania foremki
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żółtka oddzielić od białek.
    Ubić białka na sztywną pianę po czym pomału stopniowo dodawać po jednym żółtku i cukier

    Mąki przesiać przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia

    Do ubitych jaj z cukrem dodać 5 łyżek majonezu - nadal miksując

    Na koniec dodać pomału stopniowo mąkę - to już mieszać ręcznie najlepiej drewnianą łyżką

    Piec w 180' przez 45-55min

    *na koniec najlepiej sprawdzić wykałaczką do szaszłyków czy ciasto jest dobrze przepieczone - do suchego patyczka!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń