Do góry

Desery Przepis na:

Makowiec

Przepis dnia 2019-11-27
Makowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 101 Ocena: 1011

Dodano:

Odsłon: 6124

Mój ulubiony makowiec. Jest bardzo delikatny i przy krojeniu może się kruszyć, ale mnie to nie przeszkadza. Smak wynagradza wszystko. Jeśli nie chcecie sami robić masy makowej, to można użyć gotowej masy z puszki. Powiem jeszcze, że przy zawijaniu ciasta, nie jest łatwo, bo ciasto miejscami pęka. Nie zrażajcie się :) Surowe ciasto, można delikatnie skleić palcami. Ciasta do foremek, wkładamy w folii aluminiowej, właśnie dlatego, że jest delikatne. Zwracam na to uwagę, żebyście nie pominęli tego faktu. Jeśli nie macie folii aluminiowej, może to być papier do pieczenia.

Składniki

  • Masa makowa:
  • 200 g. mielonego maku
  • 2 łyżki miodu
  • 25 g. miękkiego masła
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • 3 łyżki mieszanki bakaliowej
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 niepełna łyżeczka naturalnego ekstraktu migdałowego
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 białka ( dodać przed nałożeniem maku na ciasto)
  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny
  • 1 jajko
  • 2 żółtka (białka wbić do miseczki, będą do masy makowej.
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • Lukier:
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka kakao
  • 4+5 łyżek cukru pudru
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mak zalać wrzątkiem, tak żeby go przykryło. Odstawić do wystudzenia. Ja zostawiam na 3-4 godziny, pod przykryciem.
    Kiedy wystygnie, odcedzić go na sitku wyłożonym gazą. Zebrać rogi i odcisnąć z nadmiaru wody. Następnie, mak przełożyć do naczynia.
    Dodać masło, miód, cukier i ekstrakt migdałowy. Bakalie i płatki migdałowe posiekać
    i również dodać do maku. Wszystko razem wymieszać.

  2. Przygotować ciasto.
    Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wysypać na stolnicę. Wymieszać.
    Dodać margarynę i wysiewać Na koniec dodać jajko, żółtka i śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto i podzielić na dwie części. Zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce, około 1 godzinę.

    Po schłodzeniu, wyciągnąć jedną część ciasta i rozwałkować na stolnicy, podsypując mąką. Następnie rozwinąć folię aluminiową, oderwać kawałek, dłuższy od keksówki.
    Przełożyć na niego rozwałkowane ciasto. Można ciasto nawinąć na wałek
    i w ten sposób przełożyć na folię.
    Do masy makowej przed wyłożeniem na ciasto, dodać bułkę tartą i ubite białka.
    Na rozwałkowane ciasto, wyłożyć połowę maku.

  3. Zawinąć delikatnie w roladę.
    I tu zaczyna się problem :)
    Ciasto jest bardzo delikatne i będzie pękać. Dlatego zawijamy delikatnie
    i nie stresujemy się :) Pęknięcia delikatnie można skleić.

  4. Przełożyć ciasto do keksowki, tu pomoże nam folia aluminiowa :)
    Złapać folie za brzegi i przełożyć roladę w folii do keksówki.
    Tak samo, postąpić z drugą częścią ciasta.
    Następnie folie rozchylić na brzegi foremki, żeby ciasto było odkryte.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 45-50 minut.

  5. Po wystudzeniu, ciasto polać lukrem.
    Mleko wymieszać z cukrem pudrem i kakao, do uzyskania gładkiego lukru.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń