Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój ulubiony makowiec. Jest bardzo delikatny i przy krojeniu może się kruszyć, ale mnie to nie przeszkadza. Smak wynagradza wszystko. Jeśli nie chcecie sami robić masy makowej, to można użyć gotowej masy z puszki. Powiem jeszcze, że przy zawijaniu ciasta, nie jest łatwo, bo ciasto miejscami pęka. Nie zrażajcie się :) Surowe ciasto, można delikatnie skleić palcami. Ciasta do foremek, wkładamy w folii aluminiowej, właśnie dlatego, że jest delikatne. Zwracam na to uwagę, żebyście nie pominęli tego faktu. Jeśli nie macie folii aluminiowej, może to być papier do pieczenia.
Ciastka z maszynkiw lekko zdrowszej wesrji.Użyłam mąkę orkiszową, ksylitol i...
Odsłon: 5914
Fajnie jest czasami troszkę zaskoczyć rodzinę.
Odsłon: 169
JEŻELI CHCEMY DOBRZE UMRZEĆ, TO MUSIMY DOBRZE ŻYĆ - MOTTO VINCENZA PRIESSNITZ...
Odsłon: 143
Troszkę inna odmiana klasycznego spaghetti. Zapraszam do spróbowania. :)
Odsłon: 261
Niebo na podniebieniu! Chrupiące z zewnątrz i pełne aromatu w środku. Sposób...
Odsłon: 445
Ciastka z maszynkiw lekko zdrowszej wesrji.Użyłam mąkę orkiszową, ksylitol i...
Odsłon: 5914
Fajnie jest czasami troszkę zaskoczyć rodzinę.
Odsłon: 169
JEŻELI CHCEMY DOBRZE UMRZEĆ, TO MUSIMY DOBRZE ŻYĆ - MOTTO VINCENZA PRIESSNITZ...
Odsłon: 143
Troszkę inna odmiana klasycznego spaghetti. Zapraszam do spróbowania. :)
Odsłon: 261
Niebo na podniebieniu! Chrupiące z zewnątrz i pełne aromatu w środku. Sposób...
Odsłon: 445
Składniki
Mak zalać wrzątkiem, tak żeby go przykryło. Odstawić do wystudzenia. Ja zostawiam na 3-4 godziny, pod przykryciem. Kiedy wystygnie, odcedzić go na sitku wyłożonym gazą. Zebrać rogi i odcisnąć z nadmiaru wody. Następnie, mak przełożyć do naczynia. Dodać masło, miód, cukier i ekstrakt migdałowy. Bakalie i płatki migdałowe posiekać i również dodać do maku. Wszystko razem wymieszać.
Przygotować ciasto. Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wysypać na stolnicę. Wymieszać. Dodać margarynę i wysiewać Na koniec dodać jajko, żółtka i śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto i podzielić na dwie części. Zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce, około 1 godzinę. Po schłodzeniu, wyciągnąć jedną część ciasta i rozwałkować na stolnicy, podsypując mąką. Następnie rozwinąć folię aluminiową, oderwać kawałek, dłuższy od keksówki. Przełożyć na niego rozwałkowane ciasto. Można ciasto nawinąć na wałek i w ten sposób przełożyć na folię. Do masy makowej przed wyłożeniem na ciasto, dodać bułkę tartą i ubite białka. Na rozwałkowane ciasto, wyłożyć połowę maku.
Zawinąć delikatnie w roladę. I tu zaczyna się problem :) Ciasto jest bardzo delikatne i będzie pękać. Dlatego zawijamy delikatnie i nie stresujemy się :) Pęknięcia delikatnie można skleić.
Przełożyć ciasto do keksowki, tu pomoże nam folia aluminiowa :) Złapać folie za brzegi i przełożyć roladę w folii do keksówki. Tak samo, postąpić z drugą częścią ciasta. Następnie folie rozchylić na brzegi foremki, żeby ciasto było odkryte. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 45-50 minut.
Po wystudzeniu, ciasto polać lukrem. Mleko wymieszać z cukrem pudrem i kakao, do uzyskania gładkiego lukru.