Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na świąteczny stół. Pyszny wilgotny makowiec. Nie ma tu żadnego ciasta, jest tylko masa makowa z jabłkami i bakaliami. Nie ma też mąki. Makowiec jest prosty w wykonaniu. Nie trzeba zawijać i kombinować. Po prostu łączy się wszystkie składniki w misce i przekłada do tortownicy. Koniecznie na wierzch polewa czekoladowa, bo ona podkręca smak, idealnie tu pasuje. Piekłam w tortownicy 24 cm.
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 56
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 30
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 58
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 336
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2556
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 56
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 30
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 58
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 336
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2556
Składniki
Mleko zagotować. Mak przełożyć do miski, zalać gorącym mlekiem. Zostawić pod przykryciem na około godzinę. Po tym czasie odcedzić na sicie wyłożonym gazą. Odcisnąć z nadmiaru mleka. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć z soku. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. W misce utrzeć miękkie masło z cukrem pudrem. Dodać żółtka, ucierać jeszcze kilka minut do powstania puszystej masy. Następnie dodać mak i wymieszać. Dodać utarte jabłka, kaszę i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia składników. Na koniec wrzucić orzechy, płatki migdałów, żurawinę i pokrojone drobno morele. Wymieszać i dodać ubitą pianę z białek. Jeszcze raz delikatnie wymieszać.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, około 50 minut.
Śmietankę podgrzać, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Wystudzone ciasto udekorować polewą i mielonymi migdałami.