Do góry

Desery Przepis na:

Makowiec na biszkopcie pod pierzynką

Makowiec na biszkopcie pod pierzynką

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2659

Dodano:

Odsłon: 19901

troszkę inny niż zwykle, ale jeszcze smaczniejszy

Składniki

  • 4 jajka
  • 8 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa makowa:
  • 25 dag mielonego maku
  • 10 dag cukru
  • 3 białka
  • 2 łyżki miodu
  • olejek migdałowy
  • 20 dag bakalii-rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa kandyzowana itp.
  • Masa śmietankowa:
  • 1/2 l śmietany kremówki -36%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 zagęstniki do śmietany lub 2-3 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 tabliczki czekolady
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt- Białka ubijam na sztywna pianę dodając po jednym żółtku i po dwie łyżki cukru. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i dodaję delikatnie do masy jajecznej. Ciasto przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na 30 minut. Gotowe studzę.
    Masa makowa-Wszystkie składniki mieszam i podsmażam na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Mieszam by nie przypalić masy. Studzę, wykładam na biszkopt i ponownie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 20 minut. Piekarnik ustawiam na górną grzałkę. Po tym czasie, wyjmuję ciasto i odstawiam by wystygło.
    Masa śmietankowa-Kremówkę ubijam na sztywno dodając cukier puder i zagęstnik. Ubitą masę wykładam na ciasto. Na wierzch ścieram czekoladę na tarce o dużych oczkach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń