Do góry

Desery Przepis na:

Makowiec na cieście krucho drożdżowym

Makowiec na cieście krucho drożdżowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 216 Ocena: 2255

Dodano:

Odsłon: 246

Makowiec z piękną szachownicą. Inne wydanie świątecznego makowca. Zachęcam do wypróbowania.

Składniki

  • 00g mąki, 250g masła lub margaryny, 2 jaja, 4 żółtka,
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany, 60g drożdży, 4 łyżki cukru, szczypta soli,
  • Masa makowa: 500g suchego maku, 150g cukru, 3 łyżki miodu,
  • kandyzowana skórka pomarańczowa, 100g rodzynek, 50g płatków migdałowych,
  • 50g posiekanych orzechów włoskich, 6 białek.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Makowiec na cieście krucho drożdżowym

Przygotowanie

  1. Ciasto krucho- drożdżowe: Drożdże pokruszyć do miski, dodać cukier, ciepłe mleko oraz 3 łyżki mąki. Całość wymieszać, przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia. Kolejno dodać mąkę oraz pozostałe składniki. Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką, odstawić do ponownego wyrośnięcia.


  2. Masa makowa: Mak zalać wrzątkiem. Po ok 5 minutach odlać wodę. Mak przepuścić trzykrotnie przez maszynkę. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Na koniec dodać pianę z białek. Delikatnie wymieszać.

  3. Ciasto podzielić na 3 części. Forma do pieczenia to ok 20x30cm. Pierwszy placek rozwałkować, położyć połowę masy makowej, następnie kolejny płat ciasta i masa makowa. Z ostatniej części ciasta wycinamy paski i układamy kratkę na wierzchu. Pieczemy ok 1 godziny w temperaturze 160st C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń