Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie i proste ciasto. Zrobiłem je mając jedną rękę złamaną...
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 121
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 500
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 220
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 121
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 500
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 220
Składniki
Margarynę pokroiłem na kawałki, dodałem pozostałe składniki i zagniotłem ciasto. Masa powinna być gładka. Z powstałego ciasta oderwałem kawałek (ok 1/3) i schowałem do zamrażalki (będzie z tego wierzch ciasta).
Do maku wlałem gorące mleko z cukrem wanilinowym i zostawiłem do ostygnięcia. Do zimnej masy wbiłem 1 jajko, rodzynki i kilka kropli olejku migdałowego.
Jabłka obrałem, wyciąłem gniazda nasienne i pokroiłem w drobną kostkę. Pokrojone jabłka dusiłem z cukrem i cynamonem do miękkości.
Blaszkę (23*23) wyłożyłem papierem do pieczenia. Ciasto przełożyłem do blaszki i wyłożyłem nim całe dno tak by trochę wychodziło na boki.
Na ciasto wyłożyłem warstwę maku, a następnie warstwę jabłek. Ciasto z zamrażalki starłem na wierzch, lekko pokrywając jabłka. Zamiast tego można ciasto posypać kruszonką. Piekłem 35 minut w 180 stopniach.
Przemycamy zdrowie: Do kruchego można dodać kurkumę i otręby. W nadzieniu można ukryć wszstko: płatki owsiane, otręby, ostropest, siemię lniane, kurkumę...