Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Święta co raz bliżej więc idealnie w okresie świątecznym sprawdzi się makowiec z żurawiną.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3029
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 131
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 56
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 68
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 65
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3029
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 131
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 56
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 68
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 65
Składniki
Mak na sitku zalej wrzątkiem. Odstaw na bok do wystygnięcia, i następnie dobrze przeciśnij przez gazę. W następnej kolejności zmiel dwukrotnie mak. Jeżeli nie posiadasz odpowiedniego sprzętu w domu, po prostu kup gotowy mielony mak. Jeżeli zdecydujesz się na mak mielony również zalej go wrzątkiem.
W misie miksera utrzyj na jasną i puszystą masę żółtka z cukrem. Odstaw na bok. Następnie dodaj posiekaj orzechy. Dodaj orzechy do masy makowej wraz z ekstraktem, żółtkami, oraz żurawiną zamrożoną. Dodaj czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Nagrzej piekarnik do temperatury 170 stopni a tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie rozłóż połowę krakersów.
Białka ubij na sztywną pianę. Połącz je z masą makową całość delikatnie mieszając. Połowę masy wylej na ciastka i wygładź. Ułóż następną warstwę krakersów i wylej resztę masy makowej. Piecz przez 35 min w temperaturze 175 stopni na termoobiegu. Odłóż ciasto na bok do wystygnięcia. Udekoruj cukrem pudrem, lub lukrem.