Do góry

Desery Przepis na:

Makowiec z żurawiną

Makowiec z żurawiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 60 Ocena: 586

Dodano:

Odsłon: 4015

Święta co raz bliżej więc idealnie w okresie świątecznym sprawdzi się makowiec z żurawiną.

Składniki

  • 300 g maku niebieskiego
  • 2 żółtka
  • 2 białka
  • 60 g cukru
  • 100 g żurawiny
  • 15 szt. krakersów
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 50 g orzechów laskowych
  • 70 g kropelek czekoladowych
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Makowiec z żurawiną

Przygotowanie

  1. Mak na sitku zalej wrzątkiem. Odstaw na bok do wystygnięcia, i następnie dobrze przeciśnij przez gazę. W następnej kolejności zmiel dwukrotnie mak. Jeżeli nie posiadasz odpowiedniego sprzętu w domu, po prostu kup gotowy mielony mak. Jeżeli zdecydujesz się na mak mielony również zalej go wrzątkiem.

  2. W misie miksera utrzyj na jasną i puszystą masę żółtka z cukrem. Odstaw na bok. Następnie dodaj posiekaj orzechy. Dodaj orzechy do masy makowej wraz z ekstraktem, żółtkami, oraz żurawiną zamrożoną. Dodaj czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  3. Nagrzej piekarnik do temperatury 170 stopni a tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie rozłóż połowę krakersów.

  4. Białka ubij na sztywną pianę. Połącz je z masą makową całość delikatnie mieszając. Połowę masy wylej na ciastka i wygładź. Ułóż następną warstwę krakersów i wylej resztę masy makowej. Piecz przez 35 min w temperaturze 175 stopni na termoobiegu. Odłóż ciasto na bok do wystygnięcia. Udekoruj cukrem pudrem, lub lukrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń