Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Makowiec ze śliwkami i kruszonką"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 148
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 148
Składniki
W dużej misce wymieszaj przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dołóż jeszcze mak, dwa rodzaje cukru oraz szczyptę soli. W drugiej misce zmiksuj jajka na pianę.
Następnie dodaj jogurt oraz ostudzone, roztopione masło. Wszystko dokładnie wymieszaj. Do masy jajeczno-jogurtowej stopniowo dodawaj sypką mieszankę.
Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki. W naczyniu o szerokim dnie przygotuj kruszonkę, mieszając płatki owsiane z cukrem i masłem.
Gotowe ciasto wlej do wysmarowanej i posypanej mąką formy. Rozłóż na wierzchu połówki śliwek i posyp kruszonką. Piecz placek ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 °C.
Czas przygotowania: 70 minut. Cena porcji: ok. 4 zł. Kalorie: porcja 255 kcalŹródło: Na żywo