Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Makowy ucieraniec"
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 822
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 940
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 151
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 822
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 940
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 151
Składniki
Porzeczki opłukać, osuszyć, oderwać od gałązek. Masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać jajka. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i suchym makiem.
Porcjami wsypywać do masy maślanej, dobrze utrzeć. Tortownicę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na spodzie rozsmarować ciasto. Posypać 30 dag porzeczek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec 45-55 minut.
Dżem podgrzać, wymieszać z pozostałymi porzeczkami. Podgrzewać razem jeszcze około 2 minut. Masę porzeczkową rozsmarować na wystudzonym cieście. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
około 75 minut.Źródło: Życie na gorąco