Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Makowy ucieraniec"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 92
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 200
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 210
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 92
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 200
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 210
Składniki
Porzeczki opłukać, osuszyć, oderwać od gałązek. Masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać jajka. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i suchym makiem.
Porcjami wsypywać do masy maślanej, dobrze utrzeć. Tortownicę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na spodzie rozsmarować ciasto. Posypać 30 dag porzeczek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec 45-55 minut.
Dżem podgrzać, wymieszać z pozostałymi porzeczkami. Podgrzewać razem jeszcze około 2 minut. Masę porzeczkową rozsmarować na wystudzonym cieście. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
około 75 minut.Źródło: Życie na gorąco