Do góry

Desery Przepis na:

Małe ciacho cytrynowe na białkach

Małe ciacho cytrynowe na białkach

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1952

Dodano:

Odsłon: 5105

Nigdy nie pozwalam na to, by białka, które pozostają po pieczeniu ciast drożdżowych, czy tart się marnowały. Przecież można z nich wytworzyć kolejne słodkie pyszności!

Składniki

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • ½ szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g masła
  • 1 cytryna
  • odrobina cukru pudru do oprószenia ciasta
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWUJEMY SIĘ

    Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Niewielką formę keksową o wymiarach 10x20cm wykładamy papierem do pieczenia.
    Z cytryny ścieramy skórkę na drobnych oczkach tarki, a następnie wyciskamy z niej sok.

  2. ROBIMY CIASTO

    Masło roztapiamy w rondelku, po czym studzimy. Mąkę mieszamy dokładnie z proszkiem do pieczenia.
    Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Białka powinny być schłodzone w lodówce, gdyż wtedy mamy pewność, że ubijemy je na piękną, błyszczącą pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy do rozpuszczenia kryształków (ok. 3 minuty). Odkładamy mikser i łapiemy w dłoń drewnianą łychę lub silikonową szpatułę. Do piany dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i rozprowadzamy ją w masie. Gdy ciasto stanie się jednolite, dolewamy przestudzone masło, sok z cytryny, a na końcu wsypujemy cytrynową skórkę. Bardzo delikatnie mieszając łączymy składniki w jednolitą, puszystą masę.
    Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy, rozkładamy równomiernie na całej powierzchni i wyrównujemy wierzch. Zostało nam już tylko wsunąć formę do nagrzanego piekarnika.

  3. PICHCIMY CIASTO

    Ciasto pieczemy przez 40-50 minut. Czas pieczenia może się różnić w zależności od wielkości użytych białek, ilości soku cytrynowego i kaprysów piekarnika. Pod koniec pieczenia polecam zrobić test „suchego patyczka” – patyczek lub drucik wbity w środek ciasta powinien być czysty i suchy. Znak to, że ciasto jest upieczone.
    Po wyciągnięciu z pieca, studzimy ciasto w formie przez co najmniej pół godziny. Po tym czasie wyciągamy je na kratkę, aby odparowało przez kolejną godzinę. Przed krojeniem oprószamy obficie cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń