Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Małe torciki marchwiowe"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
Jajka ubij z olejem na pianę i dodaj marchew startą na małych oczkach. Do drugiej misy wsyp przesiane oba rodzaje mąki, cukier trzcinowy, szczyptę soli, mielone orzechy i proszek do pieczenia. Sypką mieszankę zamieszaj i połącz ją z mieszanką jajek i marchwi.
Ciasto rozłóż równomiernie na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką blachę z wyższą krawędzią. Rozgrzej piekarnik na 165°C i piecz ciasto przez ok. 40 minut. Upewnij się, że placek jest dopieczony za pomocą wykałaczek.Odstaw, aby ostygł.
Przełóż do misy mascarpone, cukier i bitą śmietanę. Ubij gładki krem. Z ciasta wykrój 8 kółek o średnicy ok. 10 cm. Połącz je z połową kremu. Resztą kremu posmaruj torciki, wygładź je i lekko poprósz cynamonem. Masę marcepanową zagnieć z barwnikiem, uformuj małe marchewki i ozdób nimi torciki. Czas przygotowania: ok. 50 minut. Cena porcji: ok. 3,5 zł, kalorie: porcja 593 kcal.
Aby torciki miały mniej kalorii, zamiast kremu z bitą śmietaną udekoruj je np. dżemem z pigwy lub plasterkami pigwy z zalewy.Źródło: Na żywo