Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Mandarynkowiec"
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 151
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 151
Składniki
75 min • Porcja 250 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na 12-14 porcji.
Przepyszne i efektowne ciasto na rodzinne przyjęcia. Magdalena Imielińska z Ciśca
Mleko zagotowuję, zdejmuję z ognia, wrzucam do niego połamaną czekoladę i mieszam, aż się rozpuści. Zostawiam do wystygnięcia.
Jajko ucieram z cukrem na białą masę. Ucierając, dolewam olej, śmietanę i mleko z czekoladą. Mąkę łączę z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia, przesiewam i mieszam z masą. Wlewam ciasto do foremki wyłożonej pergaminem. Piekę w temp. 170°C ok. 1/2 godz. Studzę.
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Kremówkę ubijam z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczam w kilku łyżkach wrzątku. Ubitą kremówkę mieszam z czekoladą i żela tyną. Mus rozprowadzam na cieście.
Galaretkę rozpuszczam w 400 ml wrzątku. Mandarynki obieram, kroję w plastry. Układam je na musie i zalewam tężejącą galaretką. Odstawiam do stężenia.Źródło: Kobieta i życie