Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Marcepanowa pychotka"
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 65
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 42
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 71
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 375
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2588
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 65
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 42
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 71
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 375
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2588
Składniki
Ubij pianę z jajek i cukru. Dodaj mąkę, kakao i pokrojone grubo orzechy laskowe. Ciasto wlej do wysmarowanej tłuszczem tortownicy (okrągłej lub w kształcie gwiazdy) i wygładź powierzchnię. Piecz korpus w piekarniku nagrzanym na 170°C przez około 40 minut.
Jeżeli pieczesz tort w okrągłej tortownicy, przygotuj z papieru szablon w kształcie gwiazdy. Kiedy korpus wystygnie, przyłóż szablon i wykrój gwiazdę.
Serek mascarpone wymieszaj z twarogiem i cukrem wanilinowym. Część kremu rozsmaruj na korpusie. Resztą napełnij worek cukierniczy a następnie wyciśnij na obwodzie tortu kopczyki.
Rozwałkuj marcepan na poprószonej cukrem pudrem stolnicy tak, aby powstał cienki, mały placek. Wykrój z niego różnej wielkości gwiazdki i udekoruj nimi tort.
Czas przygotowania: ok. 80 minut. Cena porcji: ok. 3 zł. Kalorie: porcja 386 kcal.Źródło: Na żywo