Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Marcepanowy placek"
Sernik "Jajko sadzone" idealnie będzie pasował na świąteczny stół, choć bez o...
Odsłon: 155
Bardzo aromatyczna, kwaśno-pikantna, zawiesista zupa w azjatyckim stylu. Palu...
Odsłon: 30
Sernik "Jajko sadzone" idealnie będzie pasował na świąteczny stół, choć bez o...
Odsłon: 155
Bardzo aromatyczna, kwaśno-pikantna, zawiesista zupa w azjatyckim stylu. Palu...
Odsłon: 30
Składniki
Rodzynki namocz w rumie. Migdały zalej wrzątkiem, odstaw na 20 minut. Migdały odsącz, zdejmij z nich skórki. Wrzuć do miski blendera, zmiksuj. Dodaj cukier puder, orzechy włoskie, zmiel wszystko mocno, tak by powstała mąka. Wlej aromat, 25 ml rumu, całość zmiksuj.
Rodzynki odsącz, dodaj do masy, zagnieć wszystko ręcznie. Uformuj wałek, zawiń w lnianą ściereczkę. Wstaw do lodówki na godzinę. Pokrój ostrym nożem plastry.
Marcepanowy placek możesz przechowywać kilka tygodni w lodówce w lnianej ściereczce lub w blaszanym pudełku.
CZAS: około godzinyŹródło: Dobry Tydzień