Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Marchewkowa fantazja"
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 48
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1532
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 53
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 48
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1532
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 53
Składniki
Piekarnik rozgrzej do 180 st. Marchew obierz, opłucz i zetrzyj na tarce o małych otworkach.
Do garnka włóż pokrojone na kawałki masło, dodaj miód i skórkę startą z pomarańczy. Mieszając, podgrzewaj, aż masło się roztopi i połączy z pozostałymi składnikami. Zdejmij garnek z ognia. Dodaj mleko i jajka, energicznie wymieszaj rózgą.
Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sodę, cukier wanilinowy, cynamon, posiekane orzechy, szczyptę soli oraz cukier trzcinowy. Wymieszaj. Do suchych składników wlej mokre, dodaj marchew i powoli wymieszaj łyżką do połączenia się składników. Ciastem napełnij tortownicę o śr. 21 cm (wyłożoną papierem do pieczenia).
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 45 minut. Ciasto ostudź, polej ulubioną polewą, udekoruj, np. drobnymi owocami.
Ciasto marchewkowe możesz najpierw polać lekko podgrzaną masą kajmakową. Gdy zastygnie, posmaruj ubitą śmietaną kremówką.Źródło: Tina