Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon świąteczny nieodłącznie kojarzy się z aromatycznym piernikiem przełożonym powidłami, ale ja co roku zapominam o nastawieniu ciasta na dojrzewający piernik staropolski. Sięgam więc po alternatywy. Moim wyborem na świąteczne wypieki, gdy piernika brak, jest ciasto marchewkowe - wilgotne, pachnące korzennymi przyprawami i przybrane kremem z kajmakiem. W tej formie ciasto marchewkowe idealnie sprawdza się na imprezach - nie trzeba trudzić się krojeniem większego wypieku.
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1310
Dzisiaj sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z borówką amerykańską i galar...
Odsłon: 584
Szybki i zdrowy pomysł na lunch do zabrania do pracy. Z dodatkiem pieczonego...
Odsłon: 27
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1310
Dzisiaj sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z borówką amerykańską i galar...
Odsłon: 584
Szybki i zdrowy pomysł na lunch do zabrania do pracy. Z dodatkiem pieczonego...
Odsłon: 27
Składniki
Dzień przed pieczeniem ciasta zaczynamy od przygotowania bazy kremu. Białą czekoladę i kajmak zalewamy zagotowaną śmietanką i blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Przykrywamy folią spożywczą w kontakcie (folia musi bezpośrednio dotykać powierzchni masy) i odstawiamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia umieszczamy krem czekoladowo-kajmakowy w misie miksera razem z mascarpone i ubijamy na wysokich obrotach (u mnie zajęło to ok. 5 minut). Gotowy krem można od razu przełożyć do rękawa cukierniczego i trzymać w lodówce do czasu dekoracji.
Do przygotowania ciasta marchewkowego potrzebne będą dwie miski. W pierwszej łączymy składki suche: mąkę, przyprawy korzenne, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. W drugiej mieszamy cukier, jajka, olej, ekstrakt waniliowy, startą marchewkę i posiekane orzechy. Następnie łączymy zawartość obu misek i mieszamy do połączenia składników w jednolite ciasto.
Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C, góra-dół. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, a następnie napełniamy każdą papilotkę do 3/4 wysokości. Pieczemy na środkowej półce przez około 22-25 minut. Gotowe ciastka powinny być rumiane z wierzchu, a patyczek wbity w środek powinien wychodzić suchy. Odstawiamy do wystudzenia.
Kiedy ciastka są już całkowicie wystudzone, dekorujemy je kremem kajmakowym. Jeśli podajemy je od razu można je posypać cynamonem (nie polecam jeśli będą czekać w lodówce kilka godzin, cynamon wciągnie wilgoć i nie będzie już tak ładny). Sprawdzą się też posypki, marcepanowe ozdoby lub malutkie ciasteczka.