Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Marchewkowe muffiny"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 151
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 151
Składniki
Marchewki obierz, opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, a potem zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
W jednej misce wymieszaj przesianą mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, 2 łyżeczki cynamonu oraz szczyptę soli. W drugiej misce utrzyj lub zmiksuj całe jajka z 3/4 szklanki cukru pudru na puszystą masę. Wlej olej, połącz.
Do płynnych składników wsyp suche, połącz za pomocą miksera ustawionego na niskie obroty. Na koniec dodaj startą marchewkę. Przemieszaj drewnianą łyżką. Jeśli chcesz, do masy możesz także dodać 2-3 łyżki drobno posiekanych orzechów.
Przygotuj foremki do muffinek. Wyłóż je papilotkami i ustaw na blasze do pieczenia. Nakładaj przygotowane ciasto marchewkowe (pamiętaj, by foremki napełniać jedynie do 2/3 wysokości). Blachę wstaw do piekarnika. Piecz 20-25 minut w temperaturze 180 st. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest suche.
Gotowe muffinki wyjmij z foremek, ostudź, dowolnie udekoruj. Doskonałym dodatkiem do ciastek będzie krem przygotowany z serka mascarpone lub kremowego twarożku oraz cukru do smaku.Źródło: Świat kobiety