Do góry

Desery Przepis na:

Marchwiak - piernik marchewkowy z bakaliami

Marchwiak - piernik marchewkowy z bakaliami

Autor:

Przepisów i artykułów: 116 Ocena: 858

Dodano:

Odsłon: 340

Pyszne ciasto z korzennym aromatem, mocno kakaowe i bakaliowe. Możecie jeśc bez wyrzutów sumienia, jest pełne zdrowej marchewki

Składniki

5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Skłądników wystarcza na foremkę keksówkę, jeśli chcecie większą formę składniki mnożymy razy 2.

    Jajka rozdzielamy na żółtka i białka. Białka ubijamy z cukrem na pianę. Żółtka ucieramy z olejem lub masłem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i miksujemy. Dodajemy białka i mieszamy łyżką, aby nie tracić puszystości piany. Na końcu dodajemy startą marchew, bakalie, przypawę piernikową i wszystko dobrze mieszamy.

    Ciasto jest bardzo gęste.


    Wkładamy do formy. Ja używam silikonowej, więc nie musiałam wcześniej natłuszczać, ale jeśli macie blaszaną, nasmarujcie olejem lub masłem.

    Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Potem odstawiamy do wystygnięcia.

  2. Jeśli wolicie bardziej rozpustną wersję, możecie polać czekoladową polewą.

    Jeśli chcecie zobaczyć watości odżywcze ciasta, zapraszam na mojego bloga https://sprytnachochla.blogspot.com

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń