Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 2206
Dodano: 16.05.2016
Odsłon: 6194
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
PRZYGOTOWUJEMY SIĘ
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dwie standardowe blachy piekarnikowe wykładamy papierem do pieczenia.
ROBIMY CIASTECZKOWĄ MASĘ
Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz solą.
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku i rozmiksowujemy dokładnie. Żółtka powinny mieć temperaturę pokojową, gdyż wtedy będziemy mieć pewność, że masa nam się nie zwarzy. Dolewamy ekstrakt waniliowy i miksujemy jeszcze chwilkę. Teraz do masy maślanej dodajemy w dwóch partiach mąki wymieszane z proszkiem, za każdym razem łącząc dokładnie składniki tak, aby powstało gęste, jednolite i gładkie ciasto.
KSZTAŁTUJEMY CIASTECZKA
Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego, zakończonego tylką w kształcie otwartej gwiazdy (model 1M), a następnie wyciskamy masę tworząc okręgi o średnicy około 5cm. Do tego celu możemy użyć także maszynki do ciastek lub zwykłego foliowego worka z odciętym rogiem, lecz wówczas ciasteczka nie będą miały charakterystycznej karbowanej powierzchni. Nie musimy zachowywać szczególnie dużej odległości pomiędzy poszczególnymi ciasteczkami, gdyż podczas pieczenia nie będą rosnąć, ani rozlewać się na boki.
Gdy zużyjemy całe ciasto, a naszym oczom ukażą się blachy zapełnione zgrabnymi spiralkami, zabieramy się za marmoladę. Możemy ponownie przełożyć ją do worka cukierniczego i wyciskać odrobinę na wierzch każdego ciasteczka lub nabierać ją na łyżeczkę, a następnie przekładać delikatnie, wieńcząc wierzchy.
PICHCIMY CIASTECZKA
Tak przygotowane blachy wsuwamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 15 minut w termoobiegu lub 18-20 minut na funkcji grzania „góra-dół”. W tym czasie powinny się zarumienić i wydać przyjemny, maślany zapach.
Po wyciągnięciu ciasteczka pozostawiamy na blachach przez kilka minut, aby odrobinę stwardniały i odparowały, a następnie studzimy je całkowicie na kratce.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

pelen_brzuszek 17 maja 2016Zgłoś do usunięcia
Świetne :)1 Kto głosował? | Odpowiedz