Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Borówki dostępne są cały rok, więc takie ciasto również można robić okrągły rok. Opłaci się :)
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 774
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12599
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 774
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12599
Składniki
Rozpocząłem od roztopienia masła, aby miało czas ostygnąć.
Kruszonka: Składniki kruszonki rozdrabniałem w dłoniach do uzyskania pożądanej wielkości grudek. Kruszonkę wstawiłem do lodówki.
Jajka z alkoholem, cukier oraz szczyptę soli ubijałem do uzyskania puszystej masy.
Mąkę wymieszałem z proszkiem do pieczenia i przesiałem do uzyskanej masy. Miksowałem dodając roztopione masło.
Blachę (24x30) wyłożyłem papierem do pieczenia. Wylałem ciasto i gęsto ułożyłem na nim borówki. Na wierzchu posypałem kruszonką. Piekłem 40 minut w 180 stopniach.
Przemycamy zdrowie: Do ciasta dodałem kurkumę i płatki owsiane. Spód wysypałem otrębami.