Do góry

Desery Przepis na:

Maślane kwiatuszki

Maślane kwiatuszki

Autor:

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 1664

Dodano:

Odsłon: 636

Bardzo kruche i pyszne ciasteczka

Składniki

  • 22 dag miękkiego masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • łyżka cukru waniliowego
  • 30 dag mąki pszennej
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • twarda marmolada
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Maślane kwiatuszki

Przygotowanie

  1. Miękkie masło miksujemy z pudrem, żółtkami i aromatem waniliowym. Mąki przesiewamy i dodajemy do masy. Mieszamy dobrze łyżką, dzielimy na pół i zawijamy w folię. Chłodzimy ok 1-2 godziny.

    Połowę ciasto podsypujemy mąką i wałkujemy, foremką wycinamy ciastka, układamy na blaszce (wykładamy papierem do pieczenia)

    Na środek każdego ,,kwiatka'' kładziemy trochę marmolady.

    Pieczemy w 180 st. C ok 10-15 minut.

    Tak samo postępujemy z pozostałym ciastem.

    Ciastka posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)

    Jeśli nie mamy foremki w kształcie kwiatuszków wykorzystajmy innej ;)

  2. Ciasto jest bardzo delikatne, więc trzeba z nim ostrożnie postępować. Najlepiej wyciągać sobie z folii połowę ciasta i wałkować. Ciasto które pozostaje z wykrawania zagniatać i chować na chwilę do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń