Do góry

Desery Przepis na:

Maxi- King

Maxi- King

Autor:

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 2070

Dodano:

Odsłon: 20797

Musicie je zrobić- niebo w gębie <3

Składniki

  • około 100 sztuk herbatników
  • 2 gorzkie czekolady
  • 1 biała czekolada
  • 1,5 szklanki mleka
  • 250 g mleka w proszku- użyłam granulowanego
  • kajmak o smaku orzechowym
  • pół szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • kostka masła 82%
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Maxi- King

Przygotowanie

  1. Szklankę mleka, cukier kryształ oraz cukier waniliowy podgrzewać do czasu, aż cukry się rozpuszczą, odstawić do przestudzenia.

  2. W między czasie blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć pierwszą warstwę herbatników.

  3. Gdy mleko będzie chłodniejsze ale nadal ciepłe stopniowo dodawać do niego mleko w proszku, masło a także pokruszoną na mniejsze kawałki białą czekoladę- całość mieszać do czasu, aż masa będzie gładka, włożyć na około 30 minut do lodówki.

  4. Połowę masy wyłożyć na pierwszą warstwę herbatników i przykryć masę drugą warstwą ciasteczek.

  5. Na herbatniki wyłożyć kajmak- rozsmarować i wysypać na niego dwie garści solonych orzeszków, delikatnie je docisnąć i wyłożyć kolejną trzecią warstwę herbatników.

  6. Następnie wyłożyć resztę kremu mlecznego, przykryć herbatnikami.

  7. W rondelku umieścić połowę szklanki mleka i 2 pokruszone gorzkie czekolady- całość podgrzewać do czasu, aż czekolada się rozpuści i połączy z mlekiem na jednolitą masę.

  8. Gotową czekoladę wylać na herbatniki, wyrównać i obsypać orzeszkami. Schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

sereberko80 23 września 2015 ciasto zapowiada sie obłędnie :-) na jaką blachę są podane proporcje?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń