Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Zdrowe, smaczne pierogi w których nadzienie nadaje im wyjątkowy smak.
Odsłon: 278
Poznaj przepis na zdrową i smaczną zupę ogórkową bez śmietany.
Odsłon: 73
Deserki proste i szybkie w przygotowaniu, wielosmakowe dlatego że są galaretk...
Odsłon: 71
Mississippi mud pie to – jak sama nazwa wskazuje – tradycyjny wypiek wywodząc...
Odsłon: 231
Przepis dnia
Zdrowe, smaczne pierogi w których nadzienie nadaje im wyjątkowy smak.
Odsłon: 278
Poznaj przepis na zdrową i smaczną zupę ogórkową bez śmietany.
Odsłon: 73
Deserki proste i szybkie w przygotowaniu, wielosmakowe dlatego że są galaretk...
Odsłon: 71
Mississippi mud pie to – jak sama nazwa wskazuje – tradycyjny wypiek wywodząc...
Odsłon: 231
Składniki
Szklankę mleka, cukier kryształ oraz cukier waniliowy podgrzewać do czasu, aż cukry się rozpuszczą, odstawić do przestudzenia.
W między czasie blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć pierwszą warstwę herbatników.
Gdy mleko będzie chłodniejsze ale nadal ciepłe stopniowo dodawać do niego mleko w proszku, masło a także pokruszoną na mniejsze kawałki białą czekoladę- całość mieszać do czasu, aż masa będzie gładka, włożyć na około 30 minut do lodówki.
Połowę masy wyłożyć na pierwszą warstwę herbatników i przykryć masę drugą warstwą ciasteczek.
Na herbatniki wyłożyć kajmak- rozsmarować i wysypać na niego dwie garści solonych orzeszków, delikatnie je docisnąć i wyłożyć kolejną trzecią warstwę herbatników.
Następnie wyłożyć resztę kremu mlecznego, przykryć herbatnikami.
W rondelku umieścić połowę szklanki mleka i 2 pokruszone gorzkie czekolady- całość podgrzewać do czasu, aż czekolada się rozpuści i połączy z mlekiem na jednolitą masę.
Gotową czekoladę wylać na herbatniki, wyrównać i obsypać orzeszkami. Schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.