Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Mazurek bajaderkowy z orzechami i polewą czekoladową"
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 327
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 113
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5100
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32712
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 359
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 282
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 327
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 113
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5100
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32712
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 359
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 282
Składniki
Mąkę przesiej z proszkiem. Wymieszaj z orzechami. Dodaj masło, cukier i i jajka. Zagnieć ciasto. Rozwałkuj je. Ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Piecz 45 minut w temp. 180 st. Jeszcze ciepły placek grubo pokrusz.
Marmoladę wymieszaj z mlekiem, kakao i rumem. Dodaj bakalie oraz kawałeczki ciasta. Wyrób masę. Rozsmaruj jej grubą warstwą na paterze. Uformuj prostokąt. Odstaw na noc. Następnego dnia oblej stopioną polewą. Udekoruj orzechami oraz migdałami.
<strong>Wersja błyskawiczna: z kruchych ciastek</strong>
Połam na kawałeczki ok. 1 i 1/3 kg różnych ciastek: biszkoptów, herbatników, kokosanek, kruchych ciastek migdałowych. Do ciasta możesz dodać także trochę suchych wafli. Skrop 7– 8 łyżkami rumu (ew. likieru migdałowego albo czystej wódki). Odstaw na 10–15 min.
W tym czasie marmoladę wymieszaj z mlekiem i kakao. Dodaj kawałeczki ciastek oraz 1 szkl. posiekanych orzechów i migdałów. Wyrób masę.
Masę rozsmaruj na paterze, formując prostokąt. Wstaw na godzinę do lodówki, aby stężała. Ciasto oblej polewą i udekoruj bakaliami.Źródło: Tina