Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Mazurek bezowy z kremem"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1815
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1815
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
5 schłodzonych białek ubij na sztywną pianę razem ze szczyptą soli. Partiami dosypuj cukier puder i ubijaj dalej, aż piana będzie szklista.
Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Pianę z białek przełóż do szprycy lub rękawa cukierniczego. Wyciśnij na blachę, tworząc prostokąt. Z reszty wyciśnij wokół spodu ozdobny rant.
Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 120 stopni. Susz bezę ok. 60 min. Następnie zmniejsz temp. do 100 st. Dosuszaj bezę 120 min. Pod koniec uchyl drzwi piekarnika.
Całe jajka ubij z cukrem kryształem na parze. Dalej ubijając, ostudź. Masło utrzyj na pulchną masę. Dodawaj po łyżce do zimnych jajek z cukrem i cały czas ubijaj. Na koniec wmieszaj rum, skórkę i sok z cytryny. Krem wyłóż na zimny spód bezowy. Udekoruj kratką z bitej śmietany.
Czas ok. 200 min; porcja – 370 kcal, cena 1,50 zł.Źródło: Świat kobiety