Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Mazurek bezowy z kremem"
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 134
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 669
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 134
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 669
Składniki
5 schłodzonych białek ubij na sztywną pianę razem ze szczyptą soli. Partiami dosypuj cukier puder i ubijaj dalej, aż piana będzie szklista.
Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Pianę z białek przełóż do szprycy lub rękawa cukierniczego. Wyciśnij na blachę, tworząc prostokąt. Z reszty wyciśnij wokół spodu ozdobny rant.
Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 120 stopni. Susz bezę ok. 60 min. Następnie zmniejsz temp. do 100 st. Dosuszaj bezę 120 min. Pod koniec uchyl drzwi piekarnika.
Całe jajka ubij z cukrem kryształem na parze. Dalej ubijając, ostudź. Masło utrzyj na pulchną masę. Dodawaj po łyżce do zimnych jajek z cukrem i cały czas ubijaj. Na koniec wmieszaj rum, skórkę i sok z cytryny. Krem wyłóż na zimny spód bezowy. Udekoruj kratką z bitej śmietany.
Czas ok. 200 min; porcja – 370 kcal, cena 1,50 zł.Źródło: Świat kobiety