Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Mazurek cygański z bakaliami"
Masz ochotę pochrupać coś słodkiego? Przygotuj domowe ciastka z masłem orzech...
Odsłon: 1067
Bataty to wciąż nie dość doceniana w Polsce słodka odmiana ziemniaków. Na uwa...
Odsłon: 1009
Masz ochotę pochrupać coś słodkiego? Przygotuj domowe ciastka z masłem orzech...
Odsłon: 1067
Bataty to wciąż nie dość doceniana w Polsce słodka odmiana ziemniaków. Na uwa...
Odsłon: 1009
Składniki
Wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj pokrojony na kawałeczki tłuszcz, żółtka i śmietanę. Zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części, uformuj w kulę, owiń folią. Włóż do lodówki na ok. 30 min. Jedną część ciasta rozwałkuj i przełóż do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj widelcem. Piecz 15 min w temp. 200°C. Wystudź.
Daktyle, figi i migdały drobno posiekaj. Do miski wrzuć wszystkie bakalie, dodaj mąkę, wymieszaj. Do żółtek dodaj cukier, utrzyj mikserem. Białka ubij na pianę. Do masy żółtkowej dodaj bakalie, wymieszaj. Na koniec dodaj ubite białka, delikatnie wymieszaj łyżką. Masę przełóż na upieczony spód ciasta. Przykryj drugim kawałkiem rozwałkowanego ciasta. Piecz 40 min w temp. 180°C.
Wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny. Lukrem polej wierzch wystudzonego mazurka. Udekoruj polewą czekoladową.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 480 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie