Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonałe ciasto Wielkanocne. kolorowe i wiosenne. Lekkie, bo bez tłustych kremów. w sam raz na deser po świątecznym przejedzeniu.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 28904
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9642
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2145
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4139
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 833
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 28904
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9642
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2145
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4139
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 833
Składniki
Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, drobno posiekać.
Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać cukier puder, migdały, skórkę z cytryny i mąkę. Ugotowane żółtka przetrzeć przez sitko i dodać do reszty składników wraz z surowym żółtkiem i szczyptą soli. Energicznie zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię przezroczystą i wstawić do lodówki przynajmniej na 30 minut.
Po schłodzeniu od ciasta odciąć 1/3 porcji. Resztę rozwałkować na placek o 2 cm grubości, przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką blachy. Odciętą porcję rozwałkować na paski długości i szerokości brzegów blachy. Wylepić nimi brzegi formy. Mazurek posmarować roztrzepanym białkiem i piec w temp. 180oC na złoty kolor.
Spód mazurka posmarować podgrzaną i przetartą konfiturą. Na niej ułożyć dowolne owoce. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach soku jabłkowego lub winogronowego. Odstawić do spęcznienia. Resztę soku zagotować z cukrem, rozpuścić w nim żelatynę. Kiedy galaretka zacznie tążeć, posmarować nią owoce. Odstawić do zastygniącia.