Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Mazurek marcepanowy"
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 37
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 109
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 445
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32622
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 80
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 109
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 37
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 109
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 445
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32622
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 80
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 109
Składniki
Mąkę i cukier puder przesiej, dodaj cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. Następnie sypkie posiekaj z marcepanem oraz masłem, dodaj jedno całe surowe jajko, oba żółtka ugotowane na twardo oraz śmietanę. Szybko zagnieć kruche ciasto. Owiń folią i włóż na godzinę do lodówki.
Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na okrągły placek. Foremką lub nożem wytnij kwiat. Piecz na złoty kolor ok. 25 minut w temp. 180° C.
Przygotuj jedno opakowanie lukru według przepisu na opakowaniu. Białym lukrem posmaruj wierzch placka i pozostaw do zastygnięcia. Zawartość drugiego opakowania lukru podziel na 5 nierównych części. Większą część zabarw na różowo, mniejsze podziel na 4 porcje i zabarw na: czerwono, żółto, zielono.
Do niezabarwionej najmniejszej części dodaj łyżkę kakao i starannie wymieszaj. Na zastygniętym lukrze maluj różowe płatki kwiatu. Po zastygnięciu namaluj czerwone płatki, żółty środek i zieloną łodygę.
Pozostaw do zastygnięcia. Lukier z kakao umieść w torebce foliowej, odetnij rożek i namaluj obwódki płatków oraz środek kwiatka i ponownie odstaw do zastygnięcia.
<strong> (bez czasu oczekiwania): 75 minut. Porcja: 315 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie