Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Mazurek orzechowy na waflu"
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 62
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 105
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 63
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 124
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 62
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 105
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 63
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 124
Składniki
55 min • Porcja 430 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na 16 porcji.
Do bezy można też dodać trochę drobno zmielonych orzechów. Zofia Bieniek-Pytlak ze Starachowic
Masło ucieram ze szkl. cukru pudru na puszys tą masę. Następnie dodaję po żółtku, ucieram. Do utartej masy dodaję porcjami sypkie – mąkę, zmielone orzechy włoskie, 1/2 opak. cukru wanilinowego, mieszam. Na koniec wlewam sok z cytryny, mieszam.
Masę rozkładam na waflu. Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodaję resztę cukru pudru (1/2 szkl.) i cukru wanilinowego, mieszam. Pianę rozprowadzam na masie na waflu, dekoruję połówkami orzechów, skórką pomarańczową i rodzynkami. Piekę w temp. 170°C ok. 30 min.Źródło: Kobieta i życie