Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Mazurek orzechowy z bezą"
To pyszny sos, który można przygotować o każdej porze roku, idealny jako doda...
Odsłon: 207
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 535
To pyszny sos, który można przygotować o każdej porze roku, idealny jako doda...
Odsłon: 207
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 535
Składniki
Z orzechów odłóż 3 dag do dekoracji. Pozostałe orzechy sparz, otrzyj skórkę. Drobno posiekaj lub zmiel.
Masło utrzyj na puszystą masę. Dalej ucierając, połącz z cukrem pudrem. Dodaj rozdrobnione orzechy oraz skórkę otartą z cytryny. Wsyp przesianą mąkę.
Ugotowane na twardo żółtka przetrzyj przez sitko do pozostałych składników ciasta. Całe jajko rozbij, oddziel żółtko od białka. Surowe żółtko dodaj do składników, białko schłodź razem z 2 dodatkowymi.
Z przygotowanych składników zagnieć ciasto. Uformuj kulę, odłóż do lodówki na minimum 30 minut. Ze schłodzonego ciasta oderwij 1/3 porcji. Resztę rozwałkuj na prostokątny placek. Z odłożonej części uformuj wałeczki, ozdób boki placka.
Białka ubij z cukrem kryształem i szczyptą soli. Pianę wyłóż na ciasto. Piecz 20-30 min w 180 st. Udekoruj owocami i resztą orzechów.
Czas ok. 50 min; porcja – 270 kcal, cena 1,60 zł.Źródło: Świat kobiety