Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Mazurek pomarańczowy"
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 181
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 116
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2644
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 107654
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 181
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 116
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2644
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 107654
Składniki
75 min • Porcja 330 kcal • Koszt porcji 30 gr • Przepis na ok. 36 porcji.
Ciasto: do miski wsypuję suche, następnie pozostałe, na końcu wlewam wodę. Wyrabiam szybko elastyczne ciasto. Blaszkę (36 x 30 cm) wykładam pergaminem i wylepiam ciastem (nie wałkuję go). Nakłuwam je widelcem. Piekę ok. 45 min w temp. 160°C.
Masa: pomarańcze szoruję, sparzam i ścieram na tarce o drobnych oczkach (razem ze skórką). Jabłka obieram, ścieram na tarce na dużych oczkach. Owoce zasypuję cukrem, przesmażam na wolnym ogniu do zgęstnienia. Mieszam, lekko studzę. Masę rozprowadzam na ciepłym cieście, dekoruję.
Ciasto można upiec wcześniej, przed świętami. Rozpływa się w ustach. Bożena Fryc z AlwerniŹródło: Kobieta i życie