Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Mazurek pomarańczowy"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13769
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1582
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15333
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6261
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13769
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1582
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15333
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6261
Składniki
75 min • Porcja 330 kcal • Koszt porcji 30 gr • Przepis na ok. 36 porcji.
Ciasto: do miski wsypuję suche, następnie pozostałe, na końcu wlewam wodę. Wyrabiam szybko elastyczne ciasto. Blaszkę (36 x 30 cm) wykładam pergaminem i wylepiam ciastem (nie wałkuję go). Nakłuwam je widelcem. Piekę ok. 45 min w temp. 160°C.
Masa: pomarańcze szoruję, sparzam i ścieram na tarce o drobnych oczkach (razem ze skórką). Jabłka obieram, ścieram na tarce na dużych oczkach. Owoce zasypuję cukrem, przesmażam na wolnym ogniu do zgęstnienia. Mieszam, lekko studzę. Masę rozprowadzam na ciepłym cieście, dekoruję.
Ciasto można upiec wcześniej, przed świętami. Rozpływa się w ustach. Bożena Fryc z AlwerniŹródło: Kobieta i życie