Do góry

Desery Przepis na:

Mazurek św. Genowefy

Mazurek św. Genowefy

Autor:

Przepisów i artykułów: 956 Ocena: 7978

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Mazurek św. Genowefy"

Składniki

  • 37 dag cukru
  • 6 białek
  • 25 dag migdałów
  • 25 dag daktyli
  • cytryna
  • 2 tabliczki czekolady
  • 2 opłatki
  • migdały do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ubij białka na sztywną pianę, pod koniec wsyp cukier (musi się rozpuścić). Dodaj otartą skórkę z cytryny oraz sok, a następnie pokrojone w paseczki migdały (obrane ze skórki) i daktyle.

  2. Wymieszaj dokładnie masę i rozłóż równą warstwę na opłatkach. Włóż do lekko nagrzanego piekarnika i susz ok. 2 godzin.

  3. Pokrusz czekoladę i włóż do miseczki. Rozpuść w kąpieli wodnej. Jeśli będzie za twarda, dodaj łyżeczkę masła lub wody i rozmieszaj. Rozpuszczoną czekoladę wylej na wierzch mazurka i ozdób sparzonymi oraz obranymi ze skórki migdałami. Poczekaj aż wystygnie. Podawaj pokrojone w prostokąty.

    Źródło: Olivia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń