Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Mazurek św. Genowefy"
Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 7
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 34
Klasyczny włoski deser w innej odsłonie. Mój tort miał być bardziej czekolado...
Odsłon: 134
Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 63
Przepis dnia
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 960
Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 7
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 34
Klasyczny włoski deser w innej odsłonie. Mój tort miał być bardziej czekolado...
Odsłon: 134
Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 63
Przepis dnia
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 960
Składniki
Ubij białka na sztywną pianę, pod koniec wsyp cukier (musi się rozpuścić). Dodaj otartą skórkę z cytryny oraz sok, a następnie pokrojone w paseczki migdały (obrane ze skórki) i daktyle.
Wymieszaj dokładnie masę i rozłóż równą warstwę na opłatkach. Włóż do lekko nagrzanego piekarnika i susz ok. 2 godzin.
Pokrusz czekoladę i włóż do miseczki. Rozpuść w kąpieli wodnej. Jeśli będzie za twarda, dodaj łyżeczkę masła lub wody i rozmieszaj. Rozpuszczoną czekoladę wylej na wierzch mazurka i ozdób sparzonymi oraz obranymi ze skórki migdałami. Poczekaj aż wystygnie. Podawaj pokrojone w prostokąty.Źródło: Olivia