Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Mazurek waniliowo-migdałowy"
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 82
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 191
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7982
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 82
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 191
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7982
Składniki
Mocno schłodzone masło posiekać z przesianą mąką, dodać cukier puder, migdały i żółtka, szybko zagnieść kruche ciasto, zwinąć w kulę, owinąć folią spożywczą, włożyć na co najmniej 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 cm.
Ciasto rozłożyć w wysmarowanej masłem formie, ponakłuwać widelcem lub wykałaczką, inaczej podczas pieczenia będzie się wybrzuszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190o C. Piec na złoty kolor ok. 15-20 minut, wyjąć, wystudzić.
Śmietankę gotować z cukrem pół godziny na małym ogniu. Gdy zgęstnieje, dodać migdały, cukier waniliowy i aromat, gotować kolejne 10 minut, wystudzić, rozłożyć na mazurku, udekorować pralinami, migdałami i polewą czekoladową.
ok. 70 minutŹródło: Twoje Imperium