Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Mazurek z ajerkoniakiem i czarną porzeczką
  • Ciasta
  • Przepis na

Mazurek z ajerkoniakiem i czarną porzeczką

07.04.2018 Odsłon: 929
5.0 (69 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
hajduczek-naturalnie
hajduczek-naturalnie

Uwielbiam mazurki, więc na Wielkanoc przygotowałam między innymi mazurek z ajerkoniakiem. To nie jest oczywiście jedyne ciasto, które przygotowuję na święta. Na wieś zjadą się goście, będą szukać wiosny (!) i świętować razem z nami. Zapowiada się z wizytą kilkanaście osób, więc jeden mazurek nie załatwi sprawy. Opisuję go tutaj, bo do jego przygotowania potrzebny był mi ajerkoniak, który niedawno zrobiłam. Jeśli nie masz domowego likieru adwokat – możesz użyć takiego kupionego w sklepie, mazurek też na pewno będzie smaczny.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

Futka
Futka
Desery

Domowe lody w minutę

Desery Domowe lody w minutę

Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...

  • Owoce

Odsłon: 38458

do 15 min 15 min
56
wałek
wałek
Ciasta

Sernik gotowany z brzoskwiniową galaretką

Ciasta Sernik gotowany z brzoskwiniową galaretką

To nasze ulubione ciasto, którego nie trzeba piec. Szczególnie latem warto je...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Serniki

Odsłon: 5490

do 30 min 30 min
8
AnetaJR
AnetaJR
Desery

Deser galaretkowo jogurtowy z musli

Desery Deser galaretkowo jogurtowy z musli

Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...

  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Grecka
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Płatki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1266

do 60 min 60 min
4
AZgotuj
AZgotuj
Śniadania

Omlet w azjatyckim stylu

Śniadania Omlet w azjatyckim stylu

Pełen smaku omlet z dodatkiem sosu ponzu i szczypiorkiem

  • Azjatycka
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Kanapki
  • Jajka
  • Keto

Odsłon: 4728

do 15 min 15 min
5
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Tarta z jabłkiem i figami

Ciasta Tarta z jabłkiem i figami

Łatwe ciasto do zrobienia. Cieniutki kruchy spód i bogate wnętrze. Jabłka z o...

  • Owoce
  • Jabłka
  • Figi
  • Jajka
  • Orzechy
  • Migdały
  • Włoskie
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta

Odsłon: 1534

> 60 min >60 min
7
ewaeu
ewaeu
Zupy

Pikantna zupa krem z cukinii z serem feta

Zupy Pikantna zupa krem z cukinii z serem feta

Po prostu pyszna zupa.

  • Kremy
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Cukinia
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 5719

do 60 min 60 min
7
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Futka
Futka
Desery

Domowe lody w minutę

Desery Domowe lody w minutę

Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...

  • Owoce

Odsłon: 38458

do 15 min 15 min
56
wałek
wałek
Ciasta

Sernik gotowany z brzoskwiniową galaretką

Ciasta Sernik gotowany z brzoskwiniową galaretką

To nasze ulubione ciasto, którego nie trzeba piec. Szczególnie latem warto je...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Serniki

Odsłon: 5490

do 30 min 30 min
8
AnetaJR
AnetaJR
Desery

Deser galaretkowo jogurtowy z musli

Desery Deser galaretkowo jogurtowy z musli

Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...

  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Grecka
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Płatki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1266

do 60 min 60 min
4
AZgotuj
AZgotuj
Śniadania

Omlet w azjatyckim stylu

Śniadania Omlet w azjatyckim stylu

Pełen smaku omlet z dodatkiem sosu ponzu i szczypiorkiem

  • Azjatycka
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Kanapki
  • Jajka
  • Keto

Odsłon: 4728

do 15 min 15 min
5
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Tarta z jabłkiem i figami

Ciasta Tarta z jabłkiem i figami

Łatwe ciasto do zrobienia. Cieniutki kruchy spód i bogate wnętrze. Jabłka z o...

  • Owoce
  • Jabłka
  • Figi
  • Jajka
  • Orzechy
  • Migdały
  • Włoskie
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta

Odsłon: 1534

> 60 min >60 min
7
ewaeu
ewaeu
Zupy

Pikantna zupa krem z cukinii z serem feta

Zupy Pikantna zupa krem z cukinii z serem feta

Po prostu pyszna zupa.

  • Kremy
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Cukinia
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 5719

do 60 min 60 min
7
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Mazurek z ajerkoniakiem i czarną porzeczką
Autor:
hajduczek-naturalnie
do 60 min
> 6 osób

Składniki

  • 175 g jasnej mąki orkiszowej (lub pszennej)
  • 25 g cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 1 surowe żółtko
  • białko jaja do przyklejenia rantu z ciasta
  • 3-4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
  • pół szklanki (125 ml) śmietanki kremówki 30%
  • pół szklanki (125 ml) ajerkoniaku (advocaatu) domowego lub kupnego
  • agar-agar 1 płaska łyżeczka + 30-40 ml zimnej wody
  • malutkie bezy
  • czekoladowe lub cukrowe jajeczka itp.
Sposób przygotowania:
1

Wszystkie składniki na ciasto - mąkę, cukier puder, zimne masło, łyżkę kwaśnej śmietany i surowe żółtko - umieść w malakserze i zmiksuj (można też wyrobić ręcznie, siekając). Większością gotowego ciasta wylep wyłożone krążkiem papieru dno tortownicy o średnicy 23-26 cm. Możesz ciasto rozwałkować, ale ja nienawidzę wałkowania, więc po prostu przy pomocy dłoni wylepiam ciastem dno foremki.

2

Z resztek ciasta uformuj wałeczek, który za pomocą białka przykleisz do zewnętrznego brzegu ciasta. Chodzi o to, by powstały rancik uniemożliwiał wypłynięcie nadzienia, dlatego postaraj się przylepić go dokładnie.

3

Formę z ciastem wstaw na 1-2 godziny (lub na całą noc) do lodówki. Po wyjęciu ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do nagrzanego wcześniej piekarnika – około 200ºC. Piecz do zrumienienia, 15-18 minut. Wyjmij z formy i ostudź na kratce. Nie zapomnij odkleić papieru!

4

Kruche ciasto posmaruj cienką warstwą dżemu z czarnej porzeczki.

5

Agar-agar zalej w rondelku chłodną wodą i wymieszaj trzepaczką rózgową. Możesz również użyć żelatyny (Dorotuś pisze, że potrzeba około 3,5 łyżeczki), jeśli wolisz albo jeśli nie masz agaru. Różnica jest taka, że żelatyny nie wolno zagotować, by nie straciła swoich właściwości, agar tymczasem “lubi” być trochę pogotowany. Do nasiąkniętego wodą agaru dodaj śmietankę 30%, ustaw rondelek na palniku i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 2-3 minuty, po czym wyłącz gaz. Po lekkim przestudzeniu możesz dodać ajerkoniak i dokładnie wymieszać. Nie czekaj jednak zbyt długo – galaretki agarowe zachowują się nieco inaczej niż żelatynowe – zastygają niemal natychmiast po osiągnięciu temperatury pokojowej. Dlatego likier musisz dodać do jeszcze ciepłej śmietanki z agarem i zaraz potem wylać na przygotowany wcześniej spód ciasta posmarowany dżemem.

6

Odstaw na chwilę do stężenia (jeśli masz masę z żelatyną, to odstaw do lodówki). Udekoruj bezami i ozdobnymi jajeczkami.

7

Gotowy mazurek z ajerkoniakiem przechowuj w lodówce lub zimnej spiżarni (jestem rada, że o tej porze roku dysponuję zimną spiżarnią, co ratuje mnie w przypadku najazdu gości – lodówka i bez mazurka pęka w szwach). Serwuj pokrojony w cienkie kliny lub dowolne inne nieduże kawałki. Smacznego

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki