Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mazurek to tradycyjne ciasto na Wielkanoc. Moja propozycja to pyszne, kruche ciasto z masą śmietanowo czekoladową. W dekoracji ciasta najczęściej pomagają mi moje córeczki.
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 822
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 940
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 151
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 822
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 940
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 151
Składniki
Masło kroimy na mniejsze kawałki i zostawiamy w temperaturze pokojowej żeby zmiękło. W misce zagniatamy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Kulkę ciasta zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez min. pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i układamy w tortownicy. Ciasto delikatnie nakłuwamy widelcem na całej powierzchni. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-30 minut, aż będzie miał ładny rumiany kolor. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika oraz grubości ciasta. Ciasto studzimy. Czekolad e rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy będzie miała gładka konsystencje dodajemy śmietanę oraz kakao i mieszamy aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy aby się rozpuściła, studzimy. Wystudzone ciasto smarujemy dżemem i wykładamy krem czekoladowy. Dekorujemy według uznania. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby masa stężała. Smacznego!