Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ciasteczka w smaku przypominajace nasze polskie pierniczki, nie zawieraja miodu- barwe nadaje im roztopiony cukier i cynamon :)
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1813
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1813
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
1,5 szklanki cukru wsypac do garnka, roztopic na wolnym ogniu. zmiejszyc plomien gazu i powoli wlewac wode (ja wlalam za szybko i powstal "lizak", tzn cukier stwardnial- nie jest to duzym problemem, po zagotowaniu on sie rozpusci :)), po zagotowaniu dodac pozostaly cukier i smalec. Mase zagotowac, wszystkie skladniki musza sie rozpuscic. Zestawic z gazu, ostudzic.
Do zimnej masy dodac jajko i zoltka. wymieszac trzepaczka. dodawac powoli make wymieszana z soda i cynamon, wyrobic ciasto na gladkie- ma odchodzic od rak i nie byc zbyt twarde.
ciasto rozwalkowac, wykrawac foremka ksztalty, ukladac na blaszce wylozonej papierem do pieczenia. piec w temp 200 stopni ok 10 min, az lekko sie zrumienia (nie za mocno).
ostudzone ciasta smarowac lukrem; bialko ubic na sztywna piane, dodac cukier puder, ubic. ciastka smarowac lukrem, zostawic do wysuszenia (ja przyspieszam ten proces, wladam je do piekarnika nagrzanego do 70 stopni na 3-4 min)