Do góry

Desery Przepis na:

Mega jabłkowa szarlotka z pianką i cynamonem

Mega jabłkowa szarlotka z pianką i cynamonem

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 1937

Dodano:

Odsłon: 5468

Pogoda ostatnio raczej nas nie rozpieszcza. Nie wiem, jak u Was, ale u mnie ciągle pada i wieje. Jednak mam pyszną propozycję na poprawę nastroju.

Składniki

  • Kruche ciasto:
  • 3,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • kostka margaryny
  • 5-6 żółtek
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Warstwa jabłkowa:
  • 1,5-2kg jabłek
  • 4 łyżki naturalnego miodu
  • cynamon (ilość wedle uznania, u mnie im więcej tym lepiej)
  • 1,5-2 łyżeczki imbiru
  • niecałe 0,5 szklanki cukru
  • Pianka:
  • 5-6 białek
  • niepełna szklanka cukru
  • szczypta soli
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od przygotowania warstwy jabłkowej. Jabłka obieramy, gniazda nasienne wywalamy. Na grubych oczkach tarki ścieramy je do garnka o grubym dnie. W trakcie smażenia opadną, więc nie przejmujemy się wstępną ilością. Do utartych jabłek dodajemy miód, cukier, imbir i cynamon. Smażymy to razem przez jakieś pół godziny do czterdziestu minut. Z uwagi na zawartość miodu i cukru, często mieszamy.
    Lekko studzimy. Równie dobrze możemy przygotować je wieczór wcześniej.

  2. Mąkę z proszkiem do pieczenia wysypujemy na stolnicę i siekamy razem z margaryną. Rozcieramy w palcach, aż powstanie żółta mączka. Dodajemy cukier puder i żółtka. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części - większą i mniejszą. Większą częścią wykładamy spód blachy, mniejszą chowamy do woreczka i wrzucamy na pół godziny do zamrażarki.

  3. Schłodzone jabłka wykładamy na kruche ciasto i wyrównujemy łyżką.

  4. Białka wrzucamy do miski. Ze szczyptą soli i cukrem ubijamy je na sztywną pianę. Wykładamy na jabłka i równo rozprowadzamy po wierzchu.

  5. Z zamrażarki wyciągamy zmrożone kruche ciasto. Ścieramy je na dużych oczkach tarki i posypujemy po pianie.
    Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy 50minut do godziny.
    Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.







    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń