Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 673
Dodano: 26.05.2010
Odsłon: 32157
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowujemy ciasto: Margarynę rozpuszczamy w rondelku z miodem i cukrem (1/2 szkl.). Zostawiamy do przestygnięcia. Dodajemy roztrzepane 2 jajka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 6 równych części. Każdą po kolei rozwałkowujemy i pieczemy 6 krążków na złoty kolor. Podane ilości wystarczą na upieczenie 6 krążków w małej tortownicy. Po upieczeniu ciasto będzie dośc twarde, ale zmięknie kiedy przełoży je się kremem i "poleżakuje".
W międzyczasie pieczenia placków można przygotowac krem. Zagotowac mleko z kaszą manną i cukrem. Zmiksowac miękkie masło, dodac jajka i po trochę ostudzoną kaszkę. Na koniec dodac olejek arakowy. Do tortownicy wkładac po kolei upieczone krążki ciasta i przekładac kremem (wychodzi po ok. 5-6 łyżek kremu na jedną warstwę). Ciasto musi (niestety) poleżakowac przez całą noc, inaczej placki nie zwilgotnieją dobrze i ciasto będzie się źle kroiło. Na wierzch można polac ulubioną polewę, roztopioną czekoladę lub poprostu popruszyc cukrem pudrem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (12)

LenaMS 25 kwietnia 2012Zgłoś do usunięcia
Bożenko, wiem, ale nie przepadam za posmakiem sody :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 24 kwietnia 2012Zgłoś do usunięcia
LenaMS-gdybys zamiast proszku do piieczenia dodala sody,ciasto mialoby ladniejszy,ciemniejszy kolor (lepszy kontrast do kremu).Ja znam to ciasto pod nazwa Miodownik0 Kto głosował? | Odpowiedz

ivaVienna 20 kwietnia 2012Zgłoś do usunięcia
wszystko fajnie tylko po co trujecie sie MARGARYNA,!!!ja od lat jej nie kupuje i smak ciastek jest 100% lepszy-pozdrawiam0 Kto głosował? | Odpowiedz

Afrulu 27 czerwca 2011Zgłoś do usunięcia
Trochę podobne do miodownika,piątka i do ulubionych.Dziękuję :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

ilia 06 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
faktycznie, dobrana byłaby para z mojej Marlenki i Twojego Michalka :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

LenaMS 24 września 2010Zgłoś do usunięcia
Michał, jadłeś kiedyś ciasto czeskie albo tzw. kaszak? Wszystko to w sumie to samo. Ciasto jest dość słodkie ale bardzo dobre, chociaż troszkę pracochłonne (pieczenie kilku placków no i oczekiwanie). Możesz dodać olejek rumowy, migdałowy lub arakowy. Polecam :o)0 Kto głosował? | Odpowiedz

mimi619 24 września 2010Zgłoś do usunięcia
Wiem, że to głupie pytanie, ale w niedziele mam imieniny i mam na imię Michał. Jak to smakuje :) ?0 Kto głosował? | Odpowiedz

Zuza30 31 maja 2010Zgłoś do usunięcia
Ostatnio zajadalam sie wlasnie Michałkiem,pyszne,w formie tortu mozna tez podawac,wszechstronne serwowanie i to jest to...Super,do ulubionych....0 Kto głosował? | Odpowiedz

polkangaroo 29 maja 2010Zgłoś do usunięcia
5+0 Kto głosował? | Odpowiedz

Goblinek 27 maja 2010Zgłoś do usunięcia
Czegoś takiego właśnie szukałam. Do ulubionych!0 Kto głosował? | Odpowiedz