Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Desery
  • Mięciutki piernik - gotowy w kilka chwil!
  • Desery
  • Przepis na

Mięciutki piernik - gotowy w kilka chwil!

15.11.2024 Odsłon: 103231
5.0 (397 oceny)
Czas przygotowania
do 15 min
15 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
MazPrzyGarach
MazPrzyGarach

Dzisiaj zapraszam na błyskawiczne ciasto, które idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Tym razem przygotujemy niesamowicie aromatyczny piernik, pokryty równie prostą polewą czekoladową. Sam piernik nie jest za słodki i wyraźnie czuć w nim przyprawy, których aromat zachęca do sięgnięcia po kolejny kawałek. Prosta polewa nie tylko pozostaje miękka po zastygnięciu, ale też przyjemnie współgra z czekoladowymi nutami wyczuwalnymi w cieście. Jak na 10 minut roboty, całkiem dużo się tutaj dzieje!

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

blaszka 18 x 28 cm

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (1)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Sałatki

Młoda kapusta na ciepło

Sałatki Młoda kapusta na ciepło

Młoda kapusta na ciepło, zaprawiona zaklepką z masła i mąki, przyprawiona sło...

  • Polska
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kiełbasy

Odsłon: 72

do 30 min 30 min
2
agafia
agafia
Śniadania

smażony bób z jajkiem

Śniadania smażony bób z jajkiem

Kiedy ciepło na dworze i nie chce się zbyt długo stać przy garach, takie prze...

  • Warzywa
  • Bób
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Jajka

Odsłon: 27

do 15 min 15 min
1
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Zupy

Botwinka z jajkiem i ziemniakami

Zupy Botwinka z jajkiem i ziemniakami

Moja pierwsza w tym roku botwinka z własnego ogródka. Zawsze smaczna wiosną.

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Buraki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Orzechy
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 3598

do 15 min 15 min
9
wałek
wałek
Zupy

Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniaczkami z patelni

Zupy Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniaczkami z patelni

Botwina to bardzo wiosenna zupa z młodych buraczków i liści, którą po prostu...

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 705

do 30 min 30 min
6
wałek
wałek
Dodatki

Młode ziemniaki z patelni

Dodatki Młode ziemniaki z patelni

Młode ziemniaki ugotowane następnie podsmażone na wędzonej słonince i boczku,...

  • Polska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Mięso
  • Przyprawy

Odsłon: 269

do 30 min 30 min
5
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Sałatki

różyczki kalafiora z pomidorami

Sałatki różyczki kalafiora z pomidorami

Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 4126

do 30 min 30 min
8
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Sałatki

Młoda kapusta na ciepło

Sałatki Młoda kapusta na ciepło

Młoda kapusta na ciepło, zaprawiona zaklepką z masła i mąki, przyprawiona sło...

  • Polska
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kiełbasy

Odsłon: 72

do 30 min 30 min
2
agafia
agafia
Śniadania

smażony bób z jajkiem

Śniadania smażony bób z jajkiem

Kiedy ciepło na dworze i nie chce się zbyt długo stać przy garach, takie prze...

  • Warzywa
  • Bób
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Jajka

Odsłon: 27

do 15 min 15 min
1
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Zupy

Botwinka z jajkiem i ziemniakami

Zupy Botwinka z jajkiem i ziemniakami

Moja pierwsza w tym roku botwinka z własnego ogródka. Zawsze smaczna wiosną.

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Buraki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Orzechy
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 3598

do 15 min 15 min
9
wałek
wałek
Zupy

Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniaczkami z patelni

Zupy Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniaczkami z patelni

Botwina to bardzo wiosenna zupa z młodych buraczków i liści, którą po prostu...

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 705

do 30 min 30 min
6
wałek
wałek
Dodatki

Młode ziemniaki z patelni

Dodatki Młode ziemniaki z patelni

Młode ziemniaki ugotowane następnie podsmażone na wędzonej słonince i boczku,...

  • Polska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Mięso
  • Przyprawy

Odsłon: 269

do 30 min 30 min
5
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Sałatki

różyczki kalafiora z pomidorami

Sałatki różyczki kalafiora z pomidorami

Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 4126

do 30 min 30 min
8
Smaker
REKLAMA
Smaker
Desery
Smaker
Mięciutki piernik - gotowy w kilka chwil!
Autor:
MazPrzyGarach
do 15 min
> 6 osób

Składniki

Piernik
  • 280 g (ok. 2 szklanki) mąki pszennej
  • 40 g ciemnego kakao
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 czubate łyżki przyprawy do piernika (ja używam samodzielnie przygotowanej mieszanki: po 2 łyżeczki cynamonu, suszonego imbiru, mielonych goździków, mielonego ziela angielskiego i gałki muszkatołowej)
  • 200 g (ok. 1 szklanka) drobnego białego cukru
  • 250 g kefiru
  • 2 duże jajka
  • 125 g oleju rzepakowego
  • 100 g kwaskowej konfitury
Polewa i dekoracja
  • 150 g ciemnej czekolady (72%)
  • 150 g śmietanki kremówki
  • Orzechy włoskie, płatki migdałów lub kandyzowana skórka pomarańczy
Sposób przygotowania:
1

Do przygotowania piernika potrzebujemy 280 g mąki pszennej, 40 g ciemnego kakao, 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia i 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej oraz dwóch czubatych łyżek przyprawy do piernika. Ja używam samodzielnie przygotowanej mieszanki: po dwie łyżeczki cynamonu, suszonego imbiru, mielonych goździków, mielonego ziela angielskiego i gałki muszkatołowej.Składniki suche przesiej przez drobne sitko, żeby pozbyć się wszelkich grudek, i dodaj do nich 200 g drobnego białego cukru. Całość krótko przemieszaj przy pomocy rózgi, tylko do równego rozprowadzenia dodatków w mące.

2

Do tak przygotowanych składników suchych dodaj 250 g kefiru, dwa duże jajka, 125 g oleju rzepakowego i 100 g lekko kwaśnej konfitury. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego pamiętaj o wyjęciu jajek i kefiru z lodówki na przynajmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy. Zawartość naczynia krótko wymieszaj przy pomocy rózgi, tylko do chwili, kiedy przestaniesz widzieć suchy proszek.

3

Masę przelej do blaszki o wymiarach 18 x 28 cm. Spod formy wyłóż wcześniej papierem do pieczenia, a boki pozostaw suche. Ułatwi to wyrastanie ciastu i zapobiegnie jego opadaniu w trakcie studzenia. Po przelaniu rozprowadź ciasto równą warstwą po całej powierzchni formy, a następnie wyrównaj jego wierzch.

4

Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na 40 – 45 minut, do chwili, kiedy wykałaczka wbita w najgrubsze miejsce wyjdzie sucha. Jeśli piernik zbyt szybko nabiera koloru, można przykryć go kawałkiem folii aluminiowej lub papieru do pieczenia. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw w blaszce do całkowitego wystudzenia. Około godzina lub dwie powinny wystarczyć.

5

Kiedy piernik jest już chłodny, przygotuj polewę czekoladową. Do niewielkiej miseczki przełóż 150 g ciemnej czekolady (72%) i dodaję do niej 150 g śmietanki kremówki. Naczynie wstaw do mikrofali na około 60-75 sekund. Mniej więcej co 15 sekund wyjmij je z mikrofali, dokładnie wymieszaj zawartość i odstaw ponownie do zagrzania. Kroki te powtarzaj do uzyskania jednolitej, gęstej polewy. Jeśli nie masz mikrofali, przygotuj polewę w kąpieli wodnej.

6

Gotową polewę wylej na wystudzone ciasto. Na końcu posyp wierzch ciasta grubo posiekanymi orzechami włoskimi, płatkami migdałów lub kandyzowaną skórką pomarańczy.

7

Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki