Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Miętowa krajanka"
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 41
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 177
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 41
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 177
Składniki
ok. 50 minut
W miseczce roztrzepać jajko z maślanką. Dodać olej, cukier i cukier wanilinowy. Wymieszać mikserem. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do ucieranej masy.
Blachę posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na spodzie rozsmarować przygotowane ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 25 mi-nut. Odstawić do wystudzenia.
W tym czasie przygotować krem: nieco mięty zostawić do dekoracji, resztę wrzucić do sokowirówki i wycisnąć sok. Żelatynę namoczyć w małej ilości wody, odstawić do spęcznienia. Utrzeć mascarpone z cukrem i miętowym sokiem.
Ubić 200 ml śmietany, domieszać ją do masy serowej. Pozostałą śmietanę mocno podgrzać. Rozpuścić w niej żelatynę, przestudzić i połączyć z kremem. Rozsmarować go na cieście. Wstawić do lodówki na 4 godziny.
Obie polewy osobno stopić. Wierzch ciasta najpierw oblać ciemną polewą, potem zrobić kleksy z jasnej. Obie polewy wymieszać wykałaczką, aby powstały ozdobne esy-floresy. Odstawić do stężenia. Przed podaniem ude korować ciasto odłożoną miętą.Źródło: Życie na gorąco