Do góry

Desery Przepis na:

Miętowa krajanka

Miętowa krajanka

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6687

Dodano:

Odsłon: 38

Wypróbowany przepis na "Miętowa krajanka"

Składniki

  • 1 jajko
  • 200 g cukru
  • 500 ml maślanki
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 200 ml oleju
  • 350 g mąki
  • 2-3 łyżki ciemnego kakao
  • 1 op. proszku do pieczenia
  • tłuszcz i mąka do formy. Krem: 1 pęczek mięty
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 100 g cukru pudru
  • 5 g żelatyny
  • 150 g gorzkiej polewy czekoladowej
  • 5 dag białej polewy czekoladowej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ok. 50 minut

  2. W miseczce roztrzepać jajko z maślanką. Dodać olej, cukier i cukier wanilinowy. Wymieszać mikserem. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do ucieranej masy.

  3. Blachę posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na spodzie rozsmarować przygotowane ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 25 mi-nut. Odstawić do wystudzenia.

  4. W tym czasie przygotować krem: nieco mięty zostawić do dekoracji, resztę wrzucić do sokowirówki i wycisnąć sok. Żelatynę namoczyć w małej ilości wody, odstawić do spęcznienia. Utrzeć mascarpone z cukrem i miętowym sokiem.

  5. Ubić 200 ml śmietany, domieszać ją do masy serowej. Pozostałą śmietanę mocno podgrzać. Rozpuścić w niej żelatynę, przestudzić i połączyć z kremem. Rozsmarować go na cieście. Wstawić do lodówki na 4 godziny.

  6. Obie polewy osobno stopić. Wierzch ciasta najpierw oblać ciemną polewą, potem zrobić kleksy z jasnej. Obie polewy wymieszać wykałaczką, aby powstały ozdobne esy-floresy. Odstawić do stężenia. Przed podaniem ude korować ciasto odłożoną miętą.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń